<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 708/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CP.708.99
Evidenčna številka:VSK0000283
Datum odločbe:24.11.1999
Področje:sodne takse
Institut:taksna oprostitev

Jedro

Če je v Zakonu o sodnih taksah določeno, da se taksa ne plača, potem plačilo te ni mogoče naložiti nasprotni stranki, kot v primeru, ko sodišče eno stranko oprosti plačila sodne takse.

 

Izrek

Pritožbi dolžnika se ugodi, zato se izpodbijani sklep r a z v e l j a v i .

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom na predlog dolžnika izdalo odločbo o odmeri sodne takse v skladu z določili 27. člena Zakona o sodnih taksah (ZST), in sicer za predlog in sklep o izvršbi v znesku 9.000,00 SIT, katero je dolžan plačati dolžnik.

Zoper ta sklep se je pritožil dolžnik zaradi napačne uporabe materialnega prava. Meni, da je izvršilni postopek predlagal upnik R.F. in na podlagi 1. odst. 3. člena ZST je sodno takso dolžan plačati tisti, ki predlaga uvedbo postopka. Predlaga, da pritožbeno sodišče izpodbijani sklep razveljavi.

Pritožba je utemeljena.

Ne sicer iz razlogov, kot jih navaja dolžnik, ampak je sodišče prve stopnje po mnenju pritožbenega sodišča izpodbijani sklep izdalo v nasprotju z 2. točko 2. člena ZST. To zakonsko določilo med drugim določa, da se taksa ne plača za izvršitev odločbe samoupravnih sodišč v sporih delavcev iz delovnih razmerij oziroma v zvezi z delom. V določenem primeru gre prav za takšno odločbo, in sicer izvršitev sodbe Delovnega sodišča v K. v zvezi s sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani. Upnik res zahteva le izvršitev odločbe glede plačila stroškov postopka, vendar ne glede na to gre za spor delavca iz delovnega razmerja in ta odločba se v tem postopku izvršuje. Če se taksa po zakonu ne plača, potem to ni mogoče naložiti v plačilo nasprotni stranki, kot je to storilo sodišče prve stopnje.

Ne gre za oprostitev plačila sodne takse ene stranke, kot je sodišče prve stopnje zmotno odločilo. Iz navedenih razlogov je pritožbeno sodišče pritožbi dolžnika ugodilo ter izpodbijani sklep razveljavilo.

 


Zveza:

ZST člen 2-2, 2-2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00OTI2Mg==