<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cpg 352/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CPG.352.99
Evidenčna številka:VSK0000261
Datum odločbe:25.11.1999
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi na podlagi verodstojne listine

Jedro

Če dolžnik v ugovoru navaja dejstva, za katera je dokazno breme na njem, ob tem pa ne predloži nobenih dokazov, je njegov ugovor neutemeljen.

 

Izrek

Pritožba dolžnika se zavrne kot neutemeljena in se p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje izdalo sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine zaradi izterjave zneska 31.200,00 SIT s p.p. in stroškov postopka v znesku 28.365,00 SIT, z rubežem, cenitvijo in prodajo dolžnikovih premičnih stvari.

Proti navedenemu sklepu je dolžnik vložil ugovor, ki ga je sodišče prve stopnje posredovalo pritožbenemu sodišču, da o njem odloči kot o pritožbi. V tem ugovoru navaja, da se sporni sodi in jeklenke ves čas nahajajo v gostilni M. v I., hkrati pa izraža presenečenje, da upnik uveljavlja plačilo embalaže šele po šestih mesecih od dobave blaga.

Pritožba ni utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je sodišče prve stopnje pravilno postopalo, ko je dolžnikov ugovor štelo za neutemeljenega in ga je zato na podlagi 5. odst. 62.čl. Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) odstopilo v reševanje višjemu sodišču, da o njem odloči kot o pritožbi. Zato, da bi bilo mogoče dolžnikov ugovor proti sklepu o izvršbi na podlagi verodostojne listine šteti za utemeljenega, bi moral vsebovati dejstva, s katerimi ga utemeljuje in bi dolžnik moral predložiti ustrezne dokaze; v konkretnem primeru pa je edino pravno upoštevno dejstvo, ki ga dolžnik v svojem ugovoru niti ne osporava to, da sporna embalaža, ki je predmet obvestila o vknjižbi, dejansko ni bila vrnjena, zaradi česar je razumljivo, da je upnik dolžniku zato zaračunal njeno vrednost. Glede na to je pritožbeno sodišče na podlagi 2. točke 380.čl. Zakona o pravdnem postopku (ZPP) v zvezi s 15.čl. ZIZ zavrnilo pritožbo dolžnika kot neutemeljeno in potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZIZ člen 53, 53/2, 53, 53/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00OTI1NA==