<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cpg 358/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CPG.358.99
Evidenčna številka:VSK0000254
Datum odločbe:18.11.1999
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:pritožba dolžnika zoper sklep o zavrženju ugovora

Jedro

Če vloži dolžnik ugovor zoper sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine po poteku 8-dnevnega roka, pri tem pa ne gre za ugovor po 2. odst. 61. člena ZIZ, je potrebno takšen ugovor zavreči kot prepozen.

 

Izrek

Pritožba dolžnika se zavrne kot neutemeljena in se p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje ugovor dolžnika zavrglo, ker je ugotovilo, da ga je dolžnik vložil prepozno, po poteku osemdnevnega roka.

Proti navedenemu sklepu je dolžnik vložil pritožbo brez navedbe pritožbenih razlogov, v kateri je ponovil svoje navedbe iz ugovora, češ da naj bi se njegovi podatki ne ujemali z upnikovimi.

Pritožba ni utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da dolžnik v pritožbi niti ne zanika dejstev, ki jih je navedlo sodišče prve stopnje v obrazložitvi izpodbijanega sklepa in s katerimi utemeljuje svojo odločitev v smeri, da je dolžnik ugovor vložil prepozno. Poleg tega pa pri dolžnikovem skopem ugovoru tudi ne gre za ugovor na podlagi 2.odst.

61.čl. Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ), ki bi ga dolžnik lahko vložil po izteku osemdnevnega roka, določenega v 9.čl. ZIZ. Ker ob vsem navedenem tudi niso podani razlogi, na katere mora sodišče paziti po uradni dolžnosti (2.odst. 365.čl. v zvezi s 381.čl. Zakona o pravdnem postopku=ZPP in 15.čl. ZIZ), je pritožbeno sodišče dolžnikovo pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZIZ člen 56, 61/2, 56, 61/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00OTI0Nw==