<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 451/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CP.451.99
Evidenčna številka:VSK0000250
Datum odločbe:16.11.1999
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:omejitev izvršbe na plačo

Jedro

Z odločbo Ustavnega sodišča z dne 21.1.1999, objavljeno v Ur.l. RS 11/99, je prenehalo veljati začasno zadržanje izvrševanja 1. tč. 1. odst. 102. člena ZIZ.

 

Izrek

Pritožbi upnika se ugodi, sklep o izvršbi se v izpodbijanem delu s p r e m e n i tako, da se določba o tem, v kolikšni meri se sme dolžniku zarubiti plača, pravilno glasi: "Zarubiti se sme 2/3 dolžnikove plače, vendar tako, da mu ostane najmanj znesek v višini zajamčene plače. "

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje delno zavrnilo upnikov 0predlog za izvršbo, saj je predlog glede tega, v kolikšni meri se sme zarubi plača dolžnika za izterjavo upnikove terjatve od 2/3, kot je bilo predlagano, zmanjšalo na 1/3 oziroma 1/4 zajamčene plače. V obrazložitvi se sodišče prve stopnje sklicuje na odločbo Ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvrševanja 1. in 2. točke 1. odst. 102. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ), objavljeno v Uradnem listu RS št. 72/98 dne 23.10.1998. Zoper ta sklep je vložila upnica pritožbo in v pritožbi opozarja, da je odločba Ustavnega sodišča, na katero se sklicuje prvostopno sodišče v izpodbijanem sklepu, prenehala veljati. V času izdaje izpodbijanega sklepa bi sodišče moralo uporabiti odločbo Ustavnega sodišča, objavljeno v Uradnem listu RS št. 11/99, iz katere izhaja, da je določba 1. točke 1. odst. 102. člena ZIZ sicer v nasprotju z Ustavo, vendar le kolikor ne določa, da je nezarubljivi del plače sorazmerno višji v primeru, če dolžnik preživlja otroke ali druge osebe, za katere obstoji zakonita dolžnost preživljanja. Ustavno sodišče je s to odločbo zakonodajalcu naložilo, da mora neskladje z Ustavo odpraviti v enem letu od dneva objave odločbe v Uradnem listu.

Iz obrazložitve te odločbe pa izhaja, da določbe 1. točke 1. odst.

102. člena ZIZ Ustavno sodišče in moglo razveljaviti, saj bi to povzročilo, da bi upnik lahko izvršbo na plačo izvedel brez kakršnihkoli omejitev, zato je le ugotovilo neskladje te določbe z Ustavo, zakonodajalec pa bo to neskladje moral v odrejenem roku odpraviti. Sklep o zadržanju določbe 102. člena ZIZ pa ne velja več in zato bi po mnenju pritožnika moralo sodišče uporabiti določbo zakona in pritožnik predlaga, da se sklep sodišča prve stopnje spremeni tako, da se dovoli rubež do višine 2/3 dolžnikove plače.

Pritožba je utemeljena.

Pritožba pravilno opozarja na odločbo Ustavnega sodišča z dne 21.1.1999, ki je bila objavljena v Ur.l. št. 11/99 . Z izdajo te odločbe je prenehalo veljati začasno zadržanje, ki ga je Ustavno sodišče glede določb o izvršbi na plačo sprejelo s sklepom z dne 14.10.1998, Ur.l. št. 72/98 (tč. 17 odločbe). V času izdaje izpodbijanega sklepa o izvršbi zato ni bilo več podlage za uporabo sklepa o začasnem zadržanju izvrševanja 1. tč. 1.odst. 102.čl. ZIZ.

Iz končne odločbe Ustavnega sodišča izhaja, da ta določba ni v celoti v skladu z Ustavo in sicer kolikor ne določa, da je nezarubljivi del plače sorazmerno višji v primeru, če dolžnik preživlja otroke ali druge osebe, za katere obstoji zakonita dolžnost preživljanja.

Zakonodajalcu je zato naloženo, da v enem letu od dneva objave te odločbe v Uradnem listu ugotovljeno neskladje z Ustavo odpravi. Ni pa bila določba 1.tč. 1.odst. 102.čl. ZIZ s to odločbo razveljavljena, zato pritožnik utemeljeno opozarja, da bi jo v konkretnem primeru sodišče prve stopnje moralo uporabiti. Pritožbeno sodišče je iz teh razlogov pritožbi upnika ugodilo in v izpodbijanem delu sklep sodišča prve stopnje spremenilo tako, da je omejitev na plačo oprlo na gornjo določbo ZIZ. Po mnenju pritožbenega sodišča namreč v sedanji fazi postopka niti ugotovljeno neskladje te določbe z ustavo ni aktualno, zato pri izreku izpodbijanega sklepa te odločbe Ustavnega sodišča ni moglo upoštevati. Šele če bi dolžnik v ev. ugovoru zoper sklep o izvršbi zatrjeval okoliščine, na katere v odločbi opozarja Ustavno sodišče, bi moralo v nadaljevanju postopka tudi sodišče upoštevati okoliščine zaradi katerih določba ZIZ o dopustnem znesku zarubljene plače ni skladna z Ustavo in v takem primeru, če je dolžnikova plača obremenjena s privilegiranimi terjatvami, kot so preživnine, ev.

določiti v okviru konkretnega ugovornega postopka višji nezarubljivi znesek.

 


Zveza:

ZIZ člen 102, 102.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00OTI0NQ==