<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 570/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CP.570.99
Evidenčna številka:VSK0000237
Datum odločbe:17.11.1999
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi

Jedro

Prepozen ugovor sodišče zavrže.

 

Izrek

Pritožba dolžnika se zavrne kot neutemeljena in se p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Prvostopno sodišče je z izpodbijanim sklepom zavrglo ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi, ker je ugotovilo, da ga je vložil prepozno, po preteku roka 8 dni od prejema sklepa.

Zoper ta sklep je vložil dolžnik pravočasen ugovor, ki ga je šteti kot pritožbo in v kateri je navedel, da se sicer strinja z zakonskim rokom za vložitev ugovora, vendar je bil zaradi odhodov v tujino večkrat odsoten, zaradi česar ni mogel pravočasno prejemati in oddajati pošto, neprimerno pa bi bilo za to zadolževati tretjo osebo.

Pritožba ni utemeljena.

Dolžnik ne oporeka, da je vložil ugovor zoper sklep o izvršbi izven zakonskega roka, razlogi o zadržanosti s potmi v tujino in neprimernostjo zadolževanja tretje osebe so nekonkretizirani in niso razlogi, ki preprečujejo izvršbo. Dolžnik ne trdi, da sklepa o izvršbi ni prejel, prejem pa je razviden tudi iz podpisane vročilnice, ki potrjuje opravljeno vročitev. Dolžnik tudi ne navaja, da je vložil predlog za vrnitev v prejšnje stanje zaradi zamude roka.

Prvosotpno sodišče je zato pravilno v skladu s 3.odst. 58 čl. ZIZ ugovor zavrglo.

Ker je prvostopno sodišče pravilno odločilo v skladu s citiranim zakonskim določilom in pri tem tudi ni storilo kršitev, na katere mora pritožbeno sodišče paziti po uradni dolžnosti v skladu z 2.odst.365.čl.v zvezi s 381. čl. Zakona o pravdnem postopku /ZPP/ in 15. čl. ZIZ, je pritožbo zavrnilo in ob uporabi 2.odst. 380 čl. ZPP potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZIZ člen 58/3, 58/3.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00OTIzMg==