<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 491/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CP.491.99
Evidenčna številka:VSK0000233
Datum odločbe:17.11.1999
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi - neobrazložen ugovor

Jedro

Neobrazložen ugovor se šteje, da je neutemeljen.

 

Izrek

Pritožba dolžnika se zavrne kot neutemeljena in se p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Prvostopno sodišče je na podlagi verodostojne listine izdalo sklep o izvršbi, s katerim je naložilo dolžniku, da v roku 8 dni poravna upnikovo terjatev, dovolilo predlagano izvršbo in odmerilo stroške upnika.

Zoper ta sklep je vložil dolžnik pravočasen ugovor v katerem je navedel, da je RTV aparat zapečatil, nakar je iz naročniškega oddelka dobil opomin za plačilo naročnine. Zaradi operacije je nato odšel v bolnišnico in s sinom sta se dogovorila, da bo on poravnal naročnino, ker je sin bolan je na dogovor verjetno pozabil.

Prvostopno sodišče je poslalo pritožbenemu sodišču ugovor dolžnika, da ga reši kot pritožbo v skladu s 5. odst. 62. čl. Zakona o izvršbi in zavarovanju /ZIZ/.

Pritožba ni utemeljena.

Dolžnikova vloga po oceni pritožbenega sodišča sicer ni povsem jasna ali se zoprstavlja izvršbi ali se le opravičuje, da naročnine ni plačal, ker je njegov bolan sin verjetno pozabil na dogovor, da bo naročnino on plačal.

V kolikor se dolžnik izvršbi protivi bodisi iz razloga, da je aparat odjavil in da zaradi tega ni več dolžan plačevati naročnine ali pa zato, ker je obveza prešla na sina, pritožbeno sodišče ugotavlja, da o teh dejstvih dolžnik ni predložil nobenih dokazov. Po čl. 53 ZIZ o izvršbi in zavarovanju pa mora biti ugovor obrazložen. V njem mora dolžnik navesti dejstva s katerimi ga utemeljuje in predložiti dokaze, sicer se šteje, da je neutemejen.

V skladu z zakonsko domnevo o neutemeljenosti neobrazloženega ugovora je višje sodišče pritožbo dolžnika zavrnilo in potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje ob uporabi zakonskih določil čl. 53. in 15. ZIZ in čl. 380/2 Zakona o pravdnem postopku.

 


Zveza:

ZIZ člen 53, 53.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00OTIyOA==