<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cpg 310/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CPG.310.99
Evidenčna številka:VSK0000214
Datum odločbe:18.11.1999
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:ugovor zoper sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine

Jedro

Če dolžnik v ugovoru ne prereka, da bi račun upnika prejel, ampak izraža le dvom o tem, je tak ugovor neobrazložen.

 

Izrek

Pritožbi upnika se ugodi, sklep sodišča prve stopnje se razveljavi in ugovor dolžnika zavrne kot neutemeljen.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje izdani sklep o izvršbi opr.št. Ig 99/00083 z dne 10.3.1999 razveljavilo v delu, s katerim je dovoljena izvršba ter v točki 2 izreka in obenem odločilo, da bo o zahtevku in stroških odločalo v pravdnem postopku okrožno sodišče.

Zoper ta sklep je upnik po svojem pooblaščencu vložil pritožbo iz vseh pritožbenih razlogov po 1. odst. 353. čl. Zakona o pravdnem postopku (ZPP) in predlagal, naj pritožbeno sodišče izpodbijani sklep spremeni, tako da ugovor dolžnika kot neutemeljen zavrne, podrejeno pa, da ga razveljavi in zadevo vrne sodišču prve stopnje v ponovno odločanje. V pritožbi poudarja, da dolžnik v svojem ugovoru v bistvu priznava dolg do upnika, tako da ni razlogov za razveljavitev sklepa o izvršbi.

Pritožba upnika je utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je sodišče prve stopnje izpodbijani sklep izdalo v nasprotju z določilom 2. odst. 53. in 5. odst. 62. čl.

Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ). Dolžnik v ugovoru navaja, da računov ni mogel plačati, saj sumi, da mu je delavka, ki je pri njem vodila računovodstvo, račune utajila. Take navedbe pa ni mogoče šteti kot obrazložen ugovor v smislu 2. odst. 53. čl. ZIZ kot to smiselno navaja upnik v pritožbi, zaradi česar je pritožbeno sodišče pritožbi upnika ugodilo, izpodbijani sklep razveljavilo ter ugovor dolžnika zavrnilo.

 


Zveza:

ZIZ člen 53/2, 62/5, 53/2, 62/5.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00OTIxNA==