<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cpg 332/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CPG.332.99
Evidenčna številka:VSK0000159
Datum odločbe:11.11.1999
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:izvršba - ustavitev izvršbe

Jedro

Če v enem letu po prejemu sklepa o izvršbi na računu dolžnika pri banki ni nobenega priliva sredstev, se taka izvršba ustavi.

 

Izrek

Pritožba upnika se zavrne kot neutemeljena in p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje izvršbo ustavilo, potem ko je ugotovilo, da v enem letu po prejemu sklepa o izvršbi na sredstva dolžnika na računu pri Banki V. d.d. na dolžnikovem računu ni bilo nobenega priliva sredstev.

Zoper ta sklep se pritožuje upnik po svojem pooblaščencu in predlaga njegovo razveljavitev. V pritožbi navaja, da je bila zoper dolžnika dovoljena tudi izvršba z rubežem, ocenitvijo in prodajo premičnih stvari dolžnika, s to premičninsko izvršbo pa bi sodišče prve stopnje moralo nadaljevati tudi, če na računu pri banki nima rubljivih sredstev.

Pritožba upnika ni utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je sodišče prve stopnje izpodbijani sklep izdalo v skladu z določilom 2. odst. 141. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ). Upnik se neutemeljeno sklicuje na to, da zoper dolžnika teče tudi izvršba z rubežem, ocenitvijo in prodajo premičnin. Ta izvršba je bila zoper dolžnika res dovoljena, vendar pa je to premičninsko izvršbo sodišče prve stopnje že ustavilo s sklepom z dne 27.5.1997, ki je bil vročen pooblaščencu upnika dne 28.5.1997 in postal pravnomočen. Pritožbeno sodišče je zato pritožbo upnika zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZIZ člen 141/2, 141/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00OTE5OA==