<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cpg 309/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CPG.309.99
Evidenčna številka:VSK0000133
Datum odločbe:04.11.1999
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:vročanje pisanj - vročanje gospodarski družbi - odklonitev sprejema

Jedro

Če vročitev gospodarski družbi na sedežu, ki je vpisan v sodnem registru ni možna, se opravi vročitev na sedežu kot v primeru odklonitve sprejema.

 

Izrek

Pritožbi upnika se ugodi, sklep sodišča prve stopnje se r a z v e l j a v i in zadeva vrne sodišču prve stopnje v nadaljnje postopanje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje izvršbo ustavilo, potem ko je ugotovilo, da upnik v danem roku ni sporočil točnega naslova dolžnika.

Zoper ta sklep se pritožuje upnik zaradi bistveni kršitve določb izvršilnega postopka in predlaga, naj ga pritožbeno sodišče razveljavi. V pritožbi navaja, da je upnik dne 28.1.1999 sporočil pravilen naslov dolžnika in priložil izpisek iz sodnega registra.

Dolžnik je namreč še vedno vpisan v sodnem registru na sporočenem naslovu in spremembe sedeža ni prijavil.

Pritožba upnika je utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je sodišče prve stopnje izpodbijani sklep izdalo v nasprotju z določilom 40. čl. Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ). Ni namreč mogoče pritrditi ugotovitvam sodišča prve stopnje, da upnik ni sporočil pravilnega naslova dolžnika, čeprav je sodišče od njega to zahtevalo in mu dalo dodatni rok. Pri dolžniku gre za družbo z omejeno odgovornostjo, ki je vpisana v sodni register. V sodni register pa je vpisan tudi sedež te družbe: ...

Sodišče prve stopnje bi moralo poskušati vročiti sklep o izvršbi dolžniku na ta naslov. Če dolžnik ne omogoča sprejemanje sodnih pisanj, naslovljenih nanj, na tem naslovu, je to treba označiti kot odklonitev sprejema brez zakonitega razloga, upoštevajoč določilo 3. odst. 8. čl. Zakona o sodnem registru (ZSReg). Brž ko je tako pa bi moralo sodišče opraviti vročitev po 144. čl. Zakona o pravdnem postopku (ZPP). Pritožbeno sodišče je zato pritožbi upnika ugodilo, izpodbijani sklep razveljavilo in zadevo vrnilo sodišču prve stopnje, da v nadaljnjem postopku vroči sklep o izvršbi dolžniku po določilih 144. čl. ZPP.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 141, 144, 141, 144.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00OTE5Mg==