<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 512/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CP.512.99
Evidenčna številka:VSK0000115
Datum odločbe:03.11.1999
Področje:DEDNO PRAVO
Institut:naknadno najdeno premoženje - dedna izjava

Jedro

Če sodišče napačno povzame dedno izjavo dediča, je sklep o dedovanju v nasprotju z določbo 221. člena ZD.

 

Izrek

Pritožbi dedinje R.B. se ugodi, zato se izpodbijani sklep v II. točki izreka, v kateri je odločeno, da nepremičnine v k.o. ..., vpisane v vl. štev. ..., last zapustnika do celote, in v vl. štev. ..., last zapustnika do 1/4-ine, v celoti pridobi zakoniti dedič prvega dednega reda, zapustnikov sin B.S., r a z v e l j a v i in zadeva v tem obsegu vrača sodišču prve stopnje v ponovno odločanje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom ugotovilo, da v zapuščino po pok. J.S. spada poleg premoženja, ugotovljenega s sklepom o dedovanju z dne 17.2.1992, tudi premoženje v k.o. ..., vpisano v vl. štev. ..., last zapustnika do celote, in v vl. štev.

..., last zapustnika do 1/4-ine. To premoženje pa v celoti pridobi zakoniti dedič prvega dednega reda, zapustnikov sin B.S.

Zoper ta sklep se je pritožila dedinja R.B., katera v pritožbi zatrjuje, da je sodišče prve stopnje napačno povzelo njeno dedno izjavo, iz katere jasno izhaja, da sprejema svoj dedni delež in ne tako, kot je sodišče navedlo, da je svoj dedni delež odstopila v korist B.S.

Pritožba je utemeljena.

Sodišče prve stopnje je resnično napačno povzelo dednjo izjavo dedinje R.B. Ta je namreč izrecno izjavila, da se priglaša k dedovanju glede naknadno najdenega pokojnikovega premoženja in sprejema svoj dedni delež. Sodišče prve stopnje pa je napačno štelo, da je tudi dedinja R.B. svoj dedni delež odstopila B.S. Sklep sodišča prve stopnje, katero je napačno presodilo dedno izjavo dedinje, je zato nepravilen in je pritožbeno sodišče moralo pritožbi dedinje ugoditi ter izpodbijani sklep razveljaviti in zadevo vrniti sodišču prve stopnje v ponovno odločanje, to je, da dedno izjavo dedinje upošteva tako, kot je ta zapisana.

 


Zveza:

ZD člen 132, 133, 221, 132, 133, 221.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00OTE3NA==