<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 503/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CP.503.99
Evidenčna številka:VSK0000114
Datum odločbe:03.11.1999
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO - IZVRŠILNO PRAVO
Institut:ugotovitev naslova dolžnika

Jedro

Če upnik z ničemer ne izkaže, da podatkov o naslovu dolžnika ni mogel pridobiti, sodišču zato ne more nalagati naj podatke o prebivališču pridobi uradoma.

 

Izrek

Pritožba upnika se kot neutemeljena zavrne in p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom izvršbo zoper dolžnika ustavilo, ker upnik kljub pozivu sodišča temu ni sporočil dolžnikovega naslova.

Zoper ta sklep se je pritožil upnik in v pritožbi navaja, da je izpodbijani sklep v nasprotju s pozitivno zakonodajo, saj je upnik dne 8.3.1999 sodišču predlagal, naj naslov dolžnika pridobi uradoma po določilih 148. člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP). Iz tega sklepa pa nesporno izhaja, da sodišče predlaganega ni storilo.

Pritožbenemu sodišču predlaga, da pritožbi ugodi ter prvostopnemu sodišču naloži, da naslov in potrebne osebne podatke dolžnika pridobi uradoma.

Pritožba ni utemeljena.

Sodišče prve stopnje je zoper dolžnika izvršbo ustavilo, ker te ni moglo opraviti, saj upnik kljub pozivu sodišča ni sporočil naslova dolžnika. Kot izhaja iz spisovnih podatkov, dolžnik na naslovu V. v K., ne stanuje. Na poziv sodišča, da sporoči pravi naslov dolžnika, je upnik sodišču prve stopnje sporočil, da dolžnik nima niti stalnega niti začasnega prebivališča na območju Mestne občine K. in naj sodišče sklep o izvršbi temu vroči na delovno mesto v L. K.. Sodišče prve stopnje je predlogu upnika ugodilo ter skušalo sklep o izvršbi dolžniku vročiti na delovno mesto, vendar pa je bila vročitev neuspešna, ker je L.K. sporočila, da je dolžniku delovno razmerje prenehalo 30.7.1993. Sodišče prve stopnje je ponovno upnika dne 10.2.1999 pozvalo, da sporoči naslov dolžnika in ker tega ni storil, je izvršbo ustavilo. Napačno se pritožnik v pritožbi sklicuje na določila 148. člena ZPP v zvezi s členom 15 Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ), češ da bi moralo sodišče poiskati naslov dolžnika uradoma. To določilo izrecno pravi, da če stranka ne more sama zvedeti za naslov tistega, kateremu naj se vroči pisanje, poskusi sodišče dobiti potrebne podatke od pristojnega upravnega organa ali kako drugače. Upnik pa ni z ničemer izkazal, da teh podatkov sam ne more dobiti, zato tudi sodišču prve stopnje ne more nalagati naj podatke o prebivališču pridobi uradoma. Neutemeljeno pritožbo upnika je zato pritožbeno sodišče zavrnilo in potrdilo sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 148, 148. ZIZ člen 15, 15.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00OTE3Mw==