<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 377/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CP.377.99
Evidenčna številka:VSK0000301
Datum odločbe:20.10.1999
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:ugotovitev vrednosti nepremičnine

Jedro

Podlaga za izdajo sklepa o vrednosti nepremičnine po 154. členu ZIP, je izvedeniško mnenje, in sicer cenitev po tržnih cenah na dan cenitve.

 

Izrek

Pritožba dolžnika se kot neutemeljena zavrne in p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom ugotovilo, da vrednost nepremičnine na katero se vodi izvršilni postopek znaša 3.078.850,00 SIT. Zoper ta sklep se je pritožil dolžnik iz vseh pritožbenih razlogov in v pritožbi zatrjuje, da je sklep nepravilen in nezakonit, saj v tej zadevi ni bilo razčiščeno dejansko stanje. Pritožbenemu sodišču predlaga, da pritožbi ugodi ter izpodbijani sklep razveljavi.

Pritožba ni utemeljena.

Pritožnik v svoji pritožbi ni v ničemer pojasnil, zakaj smatra, da je napadeni sklep nepravilen in nezakonit. Navedel je le, da v tej zadevi stvari niso razčiščene. Pritožbeno sodišče je zato moralo izpodbijani sklep preizkusiti v mejah uradnega preizkusa, to je pravilne uporabe materialnega prava in bistvenih kršitev določb postopka, absolutnega značaja. Bistvenih kršitev določb postopka sodišče prve stopnje ni zagrešilo, prav tako pa je tudi pravilno uporabilo materialno pravo. Pred izdajo sklepa o ugotovitvi vrednosti nepremičnine je sodišče postavilo izvedenca in na podlagi izvedeniškega mnenja ugotovilo vrednost nepremičnine, na katero se vodi izvršba. Tako ugotovljena vrednost nepremičnine po tržnih cenah na dan cenitve v znesku 3.078.850,00 SIT, je bila sodišču prve stopnje podlaga za izdajo izpodbijanega sklepa (čl. 154 ZNP).

Neutemeljeno pritožbo dolžnika je zato iz navedenih razlogov pritožbeno sodišče zavrnilo in potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje. Pritožbeno sodišče pa dolžnika le opozarja na določilo 5. odst. 153. čl., ki pravi, da sodišče na predlog stranke, ki mora biti vložen najpozneje osem dni pred prodajnim narokom, na prodajnem naroku z odredbo ponovno ugotovi vrednost nepremičnine, če stranka izkaže za verjetno, da se je ta vrednost od prejšnje ugotovitve vrednosti do dneva prodaje precej spremenila.

 


Zveza:

ZIP člen 153, 154, 153, 154.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00ODI4NA==