<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cpg 255/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CPG.255.99
Evidenčna številka:VSK0000209
Datum odločbe:07.10.1999
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi na podlagi verodstojne listine

Jedro

Če dolžnik v ugovoru zoper sklep o izvršbi zatrjuje, da je prejeto blago upniku po dogovoru vrnil, ne predloži pa dokazov o vrnitvi blaga, je tak ugovor neutemeljen.

 

Izrek

Pritožba dolžnika se zavrne kot neutemeljena in p o t r d i izpodbijani sklep o izvršbi sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje naložilo dolžniku, da plača upniku glavnico v znesku 349.258,90 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi in stroški, ki jih je odmerilo na 22.100,00 SIT in za izterjavo te terjatve dovolilo izvršbo z rubežem dobroimetja dolžnika in preodkazom dobroimetja na žiro račun upnika, podrejeno pa tudi rubež premičnih stvari in njihove prodaje.

Zoper ta sklep je dolžnik vložil ugovor, ki ga je sodišče prve stopnje posredovalo pritožbenemu sodišču, da o njem odloči kot o pritožbi. V ugovoru dolžnik navaja, da je bilo blago, ki ga je upnik dobavil dolžniku, pri dolžniku le v konsignaciji. Ker pa ga dolžnik ni prodal, je blago upniku vrnil.

Pritožba dolžnika ni utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je treba dolžnikov ugovor, ki ga sedaj pritožbeno sodišče obravnava kot pritožbo, šteti za neobrazloženega in neutemeljenega. Dolžnik ne prereka, da je upnik dolžniku blago, katerega vrednost sedaj upnik od dolžnika terja, prejel, trdi le, da ni šlo za prodajno pogodbo, ampak za konsignacijo in da je dolžnik upniku blago vrnil. Te okoliščine pa so take, da dokazno breme glede njih bremeni dolžnika samega. V tej smeri pa dolžnik ugovoru ni priložil nobenih dokazov. Pritožbeno sodišče je zato pritožbo dolžnika zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo izpodbijani sklep o izvršbi sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZIZ člen 58/3, 61/1, 62/5, 58/3, 61/1, 62/5.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00ODI3Mg==