<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cpg 266/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CPG.266.99
Evidenčna številka:VSK0000202
Datum odločbe:07.10.1999
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi na podlagi verodstojne listine

Jedro

Če dolžnik v ugovoru zoper sklep o izvršbi, izdan na podlagi verodostojne listine, navaja, da je račun zavrnil in blago reklamiral, ne da bi priložil o tem ugovoru kakšne dokaze, je tak ugovor neobrazložen in neutemeljen.

 

Izrek

Pritožba dolžnika se zavrne kot neutemeljena in p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom o izvršbi je sodišče prve stopnje naložilo dolžniku, da v roku 8 dni po vložitvi sklepa upniku poravna znesek 38.621,00 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi in izvršilnimi stroški, ki jih je odmerilo na 16.518,00 SIT in obenem dovolilo zoper dolžnika za izterjavo teh zneskov izvršbo z rubežem razpoložljivega dobroimetja na računih dolžnika in s prenosom tega dobroimetja v korist žiro računa upnika.

Zoper ta sklep je ugovarjal dolžnik, njegov ugovor pa je sodišče prve stopnje posredovalo pritožbenemu sodišču, da o njem odloči kot o pritožbi. Dolžnik je v ugovoru navajal le, da je račun upnika zavrnil, ker je bila pri plastifikaciji narejena napaka, zaradi katere je dolžnik utrpel škodo.

Pritožba dolžnika ni utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je treba ugovor dolžnika, ki ga sedaj pritožbeno sodišče obravnava kot pritožbo, dejansko šteti za neobrazloženega in s tem neutemeljenega. Trditev, da je dolžnik račun zavrnil, bi moral dokazati dolžnik sam, glede tega pa ugovoru ni priložil nobenih dokazov. Podobno velja glede trditve, da je upnik pri opravi storitve napravil napako, saj bi moral dokaz, da je napako reklamiral, predložiti dolžnik sam. Pritožbeno sodišče je zato pritožbo dolžnika zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo izpodbijani sklep o izvršbi sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZIZ člen 53/2, 62/5, 53/2, 62/5.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00ODI2Ng==