<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 99/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CP.99.99
Evidenčna številka:VSK0000033
Datum odločbe:06.10.1999
Področje:DRUŽINSKO PRAVO
Institut:preživnina - preživljanje polnoletnega otroka - redno šolanje

Jedro

Vsebina sodne poravnave o prenehanju obveze plačevanja preživnine polnoletnemu preživljancu predstavlja pravnorelevantno dejstvo, ki ga mora sodišče zanesljivo ugotoviti pri odločanju o ponovnem zahtevku za plačevanje preživnine.

 

Izrek

Pritožbi tožene stranke se ugodi in zato izpodbijano sodbo sodišča prve stopnje r a z v e l j a v i ter vrne zadevo sodišču prve stopnje v novo sojenje.

Pritožbeni stroški so nadaljnji pravdni stroški.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je razsodilo, da je toženec dolžan plačevati tožnici mesečno preživnino v znesku 30.000,00 SIT od 1.9.1997 dalje ter ji v 15 dneh povrniti pravdne stroške v znesku 24.850,00 SIT.

Tožena stranka se pritožuje proti navedeni sodni odločbi zaradi vseh pritožbenih razlogov in predlaga, da pritožbeno sodišče sodbo spremeni tako, da tožbeni zahtevek v celoti zavrne ter naloži tožeči stranki povrnitev vseh pravdnih in pritožbenih stroškov. Iz obrazložitve izpodbijane sodbe je razvidno, da je sodišče v dokaznem postopku vpogledalo sodno poravnavo, ki je bila sklenjena med pravdnima strankama dne ... v pravdnem postopku, ki je potekal pred Okrajnim sodiščem v ... pod opr.št. P.... Že na podlagi te sodne poravnave bi moralo sodišče prve stopnje tožbeni zahtevek zavrniti.

Pravdni stranki sta s sodno poravnavo nesporno ugotovili, da je dne ..... prenehala dolžnost plačevanja preživnine toženca tožnici, zato ker se tožnica redno ne šola. Nadalje je sodišče tudi zmotno uporabilo materialno pravo, ko je štelo, da nastane razlog za prenehanje obveznosti roditelja, da zagotavlja preživljanje polnoletnemu otroku samo v primeru, če preživljanec izgubi status rednega študenta v zvezi z določbami 70. čl. Zakona o visokem šolstvu. Če bi obveljalo takšno stališče, bi morali starši vzdrževati svoje otroke v nedogled, torej tudi takoimenovane "večne študente".

Tožnica bo v kratkem dopolnila 26 let, pri tem pa je vpisana šele v 3. letnik pedagoške fakultete s tem, da ni uspela zaključiti niti enega samega letnika. Sodišče je tudi nepravilno določilo višino preživnine, saj je nepravilno interpretiralo tožničino izpoved o tem, kdaj je prejemala štipendijo. Po drugi strani sodišče ni v zadostni meri upoštevalo potreb, ki jih ima sedaj 72-letni toženec.

Pritožba je utemeljena.

Sodišče prve stopnje sploh ni ocenilo pomena sodne poravnave v pravdni zadevi opr.št. P ... Okrožnega sodišča v ..., s katero naj bi prenehala toženčeva dolžnost plačevanja preživnine. Zaradi tega je ostalo dejansko stanje nepopolno ugotovljeno in je bilo zato potrebno sodbo sodišča prve stopnje razveljaviti in vrniti zadevo v novo sojenje (370. čl. Zakona o pravdnem postopku - ZPP). V ponovljenem postopku naj sodišče prve stopnje predvsem razišče pravne posledice navedene sodne poravnave, pri tem pa upošteva pritožbene trditve kot nadaljnje trditve tožene stranke. Pritožbeno sodišče je odločalo o stroških pritožbenega postopka v skladu z določbami 3. odst. 166. čl. ZPP.

 


Zveza:

ZZZDR člen 123.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
17.04.2015

Opombe:

P2RvYy00ODE2OQ==