<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 1438/98

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CP.1438.98
Evidenčna številka:VSK0000017
Datum odločbe:19.10.1999
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:vročanje pisanj - poštna povratnica

Jedro

Povratnica je listina, ki dokazuje resničnost tistega, kar se v njej potrjuje, to je vročitev naslovniku, naslovnik pa ima možnost dokazovati nasprotno.

 

Izrek

Pritožba se zavrne kot neutemeljena in p o t r d i sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je prvostopno sodišče zavrglo pritožbo toženke, ki jo je le-ta dne ... vložila zoper sodbo, izdano v uvodoma navedeni pravdni zadevi dne .... Ugotovilo je, da je bila pritožba vložena po poteku 15-dnevnega pritožbenega roka.

Zoper ta sklep se pritožuje toženka. V pritožbi navaja, da je pritožbo poslala v okviru pritožbenega roka, upoštevajoč kot datum prejema dan, ko je sodbo dejansko dobila. Povratnico, ki izkazuje prejem sodbe v spisu, je namreč podpisal njen mož in se ji zlagal glede datuma prejema. To naj bi storil zato, ker je s pritožnico v sporu.

Pritožba ni utemeljena.

Povratnica v spisu, ki izkazuje vročitev sodbe z dne ..., dokazuje vročitev naslovnici I.V. z dnem ... Pritožbeno sodišče glede na celo vrsto povratnic v spisu, ki izkazujejo vročitev posameznih listin toženki in glede na njene podpise na samih vlogah, nima nikakršnega razloga za dvom v identičnost tega podpisa. Pritožbena trditev, da je povratnico, ki izkazuje vročitev sodbe, prejel pritožničin mož, je zato neprepričljiva. Ker gre pri povratnici za listino, ki dokazuje resničnost tistega, kar se v njej potrjuje, ima sicer možnost pritožnica dokazovati nasprotno. Vendar pa kakšnega dokaza za svojo trditev ne ponuja. S pavšalno trditvijo, da je pritožbo poslala v "pravem roku, kot je zadevo dobila", zato ne more uspeti.

Pritožbeno sodišče je zato zavrnilo pritožbo kot neutemeljeno in potrdilo sklep sodišča prve stopnje (2. točka 380. člena Zakona o pravdnem postopku - ZPP).

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 142, 230.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
17.04.2015

Opombe:

P2RvYy00ODE1NA==