<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cpg 170/96

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1996:CPG.170.96
Evidenčna številka:VSK00393
Datum odločbe:18.04.1996
Področje:pomorsko pravo
Institut:zakoniti zastopnik ladjarja

Jedro

Če je po začasni odredbi ladja zaustavljena in če vloži ugovor pooblaščenec na podlagi pooblastila poveljnika ladje se šteje, da je ugovor vložen v imenu ladjarja, saj je po določbi 129 čl. ZPNP poveljnik ladje zakoniti zastopnik ladjarja.

 

Izrek

Pritožbi dolžnika se ugodi, sklep sodišča prve stopnje se r a z v e l j a v i in zadeva vrne sodišču prve stopnje v novo odločanje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje ugovor ladje ..., Sirija zavrglo z obrazložitvijo, da ladja ne more biti pravdna stranka.

Zoper ta sklep se pritožuje dolžnik po svojem pooblaščencu iz vseh pritožbenih razlogov in predlaga njegovo razveljavitev. V pritožbi navaja, da je pooblastilo odv. ... u za zastopanje podpisal komandant ladje, po 129. čl. Zakona o pomorski in notranji plovbi pa je komandant ladje zastopnik ladjarja. Zato je jasno, da je vložil ugovor v imenu ladjarja in bi moralo sodišče prve stopnje o tem ugovoru meritorno odločiti. V ostalem se spušča pritožnik tudi v opravičenost izdaje začasne odredbe.

Pritožba dolžnika je utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je sodišče prve stopnje izpodbijani sklep izdalo v nasprotju s 4. odst. 109. v zv. z 5. odst. 83. čl.

ZPP. Iz ugovora dolžnika zoper izdano začasno odredbo z dne 21.3.1996 je razvidno, da jo vlaga dolžnik, to je ladjar, ki ga zastopa odv.

... na podlagi pooblastila, pooblastilo pa je očitno izstavil poveljnik ladje. Res je, da se v samem ugovoru govori tudi o blokirani ladji ..., Sirija in da se tudi ime ladje nahaja na pooblastilu, vendar pa je potrebno tako ravnanje dolžnika razlagati v povezavi z določilom 129. čl. Zakona o pomorski in notranji plovbi.

Po tem določilu je namreč poveljnik ladje tudi zakoniti zastopnik ladjarja. Zato je razumljivo, da pooblastilo, ki ga poveljnik ladje izda tretjemu, v konkretnem primeru odvetniku, pomeni pooblastilo ladjarja. Iz tega razloga je po mnenju pritožbenega sodišča treba šteti, da je ugovor vložen v imenu ladjarja t.j. dolžnika. Tako se pokaže, da je ugovor vložila oseba, ki je lahko pravdna stranka in ki je tudi stranka v predmetnem postopku za izdajo začasne odredbe. Zato je pritožbeno sodišče pritožbi dolžnika ugodilo in izpodbijani sklep razveljavilo ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v ponovno odločanje.

Sodišče prve stopnje naj obravnava ugovor dolžnika po vsebini v skladu z določilom 53. čl. v zv. z 244. čl. ZIP.

 


Zveza:

ZPNP člen 129, 129.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00NjUyNw==