<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Kp 284/95

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1995:KP.284.95
Evidenčna številka:VSK00345
Datum odločbe:09.11.1995
Področje:kazensko procesno pravo
Institut:izročitev obsojenca

Jedro

Minister za pravosodje odloča o izročitvi obsojenca skladno s 1. odst. 530. čl. ZKP. Sodišče namreč preizkusi, ali so podani vsi pogoji za izročitev, dovoli pa jo minister za pravosodje.

 

Izrek

Pritožba zagovornika obsojenega L.C. se kot nedovoljena z a v r ž e.

 

Obrazložitev

Senat sodišča prve stopnje (6. odstavek 25. člena ZKP) je ugotovil, da so izpolnjeni pogoji za izročitev Republiki Italiji L.C., obsojenega zaradi kaznivega dejanja goljufivega denarnega bankrota po 216. in 648. členu Kazenskega zakonika Republike Italije s pravnomočno sodbo sodišča v Pisi z dne 22.1.1991 opr. št. ...

Obsojencu je iz pripornega razloga po 1. točki 2. odstavka 201. člena ZKP podaljšalo pripor.

Zoper sklep se je za odvetniško pisarno, ki zagovarja obsojenca, zaradi bistvene kršitve določb kazenskega postopka, pritožil odvetniški kandidat M.Z. Predlagal je, da višje sodišče pritožbi ugodi in izpodbijani sklep razveljavi ter zadevo vrne sodišču prve stopnje v novo odločanje, pripor zoper obsojenca pa odpravi.

Glede na to, da je obsojenčev zagovornik vloženo pritožbo dne 9.11.1995, še preden je o njej odločalo sodišče druge stopnje, umaknil, jo je bilo v skladu s 3. odstavkom 402. člena ZKP potrebno kot nedovoljeno zavreči.

Kolikor pa se obsojenčev zagovornik v svoji vlogi, s katero je umaknil pritožbo zavzema za takojšnjo izročitev obsojenega Republiki Italiji, pa mu je potrebno pojasniti, da odločanje o tem ni v pristojnosti sodišča, pač pa ministra za pravosodje, kot to določa 1. odstavek 530. člena ZKP. Sodišče namreč preizkusi, ali so podani vsi pogoji za izročitev, dovoli pa jo minister za pravosodje.

Spričo povedanega je bilo potrebno odločiti kot v izreku.

 


Zveza:

ZKP člen 530, 530/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00NjM1NA==