<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Kp 285/94

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1994:KP.285.94
Evidenčna številka:VSK00302
Datum odločbe:29.06.1994
Področje:kazensko procesno pravo
Institut:neposredna obtožnica - odreditev pripora

Jedro

Zoper obdolženca se sme odrediti pripor le, če je podan utemeljen sum, da je storil kaznivo dejanje. V kolikor preiskava ni bila opravljena, pač pa je bila obtožnica vložena neposredno, na podlagi 6. odstavka 160. člena ZKP, o ugovoru zoper njo pa še ni bilo odločeno, mora sklep o odreditvi pripora vsebovati tudi razloge, na podlagi katerih je mogoče preizkusiti, ali je podan utemeljen sum, da je obdolženec storil očitano mu kaznivo dejanje. Ako teh razlogov ni, je podana bistvena kršitev določb kazenskega postopka po 11. točki 1. odstavka 364. člena ZKP.

 

Izrek

Pritožbi zagovornika obdolženega A se ugodi in pobijani sklep razveljavi ter zadeva vrne sodišču prve stopnje v novo odločanje.

 

Obrazložitev

Zunajobravnavni senat sodišča prve stopnje je na predlog javnega tožilca iz pripornega razloga po 3. točki 2. odstavka 191. člena ZKP po vloženi obtožnici zoper obdolženega A odredil pripor.

Zoper sklep se pritožuje obdolženčev zagovornik. Sodišču druge stopnje predlaga, da pritožbi ugodi in izpodbijani sklep razveljavi.

Pritožba je utemeljena.

Pritrditi je treba zagovorniku obdolženega A, ko izpostavlja, dasiravno tega naravnost ne pove, da je sodišče prve stopnje zagrešilo bistveno kršitev določb kazenskega postopka po 11. točki 1. odstavka 364. člena ZKP. Drži namreč, da se sme zoper obdolženca odrediti pripor le, če je podan utemeljen sum, da je storil kaznivo dejanje. V obravnavani zadevi preiskava ni bila opravljena, saj je bila obtožnica vložena neposredno na podlagi 6. odstavka 160. člena ZKP, prav tako pa še ni odločeno o ugovoru zagovornika obdolženega A zoper obtožnico. Zato bi moral prvostopenjski sklep vsebovati razloge, na podlagi katerih bi bilo mogoče preizkusiti ali je utemeljen sum, da je obdolženec storil očitani mu kaznivi dejanji, podan ali ne. Teh razlogov pa v pobijanem sklepu ni in je zato podana navedena bistvena kršitev določb kazenskega postopka. Od tod se izkaže, da je potrebno pobijani sklep razveljaviti po 3. odstavku 397. člena ZKP razveljaviti in zadevo vrniti prvostopenjskemu sodišču v novo odločanje.

Sklicevanje na določila Zakona o kazenskem postopku, ki je v naš pravni red sprejet predpis iz zakonodaje nekdanje zvezne države, ima podlago v 1. odstavku 4. člena Ustavnega zakona za izvedbo temeljne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter 1. odstavka 1. člena Ustavnega zakona za izvedbo ustave Republike Slovenije (Ur. l. RS št. 1/91-I).

 


Zveza:

ZKP člen 160, 160/6, 191, 191/2, 191/2-1, 160, 160/6, 191, 191/2, 191/2-1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00NTc1NQ==