<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 247/94

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1994:CP.247.94
Evidenčna številka:VSK00307
Datum odločbe:04.05.1994
Področje:civilno procesno pravo
Institut:pristojnost

Jedro

Sodišče ostane pristojno kljub med postopkom spremenjenim okoliščinam, če je bilo pristojno ob vložitvi tožbe. Zato poznejše spremembe, ki so posledica predvsem razpada bivše federacije in nastanka več novih držav, na rešitev spora oziroma na pristojnost sodišča niso mogle vplivati (člen 15 ZPP).

 

Izrek

Pritožbi tožeče stranke se ugodi, pobijani sklep se razveljavi in zadeva vrača sodišču prve stopnje v nadaljnji postopek.

 

Obrazložitev

S pobijanim sklepom je sodišče prve stopnje zavrglo tožnikovo tožbo, ker je bilo mnenja, da za rešitev zadevnega spora ni krajevno pristojno.

Zoper sklep se pritožuje tožnik, ki uveljavlja vse pritožbene razloge in predlaga, da naj se sklep razveljavi. V pritožbi izvaja, da je sodišče prve stopnje pristojno za rešitev spora, ker je bilo pristojno ob nastanku spora in je veljavna zakonodaja, ki je veljala ob nastanku spora. Pa tudi sicer so sporna naziranja sodišča prve stopnje.

Pritožba je utemeljena.

Po oceni pritožbenega sodišča je pritožba utemeljena, ker so bile s pobijanim sklepom res kršene določbe postopka iz 1. odstavka 354. člena ZPP v zvezi s 15. in drugimi določili ZPP (52/1, 2/2), zaradi česar je sklep nezakonit, saj so zadevne kršitve vplivale na sporno odločitev. Po določilu 15. člena ZPP sodišče po uradni dolžnosti ob prejemu tožbe preizkusi ali je za sojenje o sporu pristojno. Če je pristojno ob vložitvi tožbe, ostane pristojno tudi naprej, četudi se med postopkom spremenijo okoliščine, ki so pomembne za določitev pristojnosti (perpetuatio fori). V danem primeru sodišče prve stopnje tega zakonitega določila ni upoštevalo oz. ga je zmotno uporabilo.

Tožnikovo tožbo oz. celotni spis je namreč prejelo 10.3.1988, po tem, ko mu je spis odstopilo s sklepom Sodišče združenega dela ter je bilo glede na tedanje dejansko in pravno stanje nedvomno pristojno za rešitev predmetnega spora. Poznejše spremembe, ki so posledica predvsem razpada bivše federacije in v posledici tega ustanovitve več novih držav, na rešitev spora, na pristojnost sodišča prve stopnje in podobno, niso mogle v ničemer vplivati. Pritožbeno sodišče je zato pritožbi tožeče stranke ugodilo, pobijani sklep razveljavilo in vrnilo zadevo sodišču prve stopnje, da nadaljuje s postopkom (3. točka 380. člena ZPP). Sodišče prve stopnje naj torej nadaljuje s postopkom, ker je za rešitev predmetnega spora pristojno.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 15, 15/3, 15, 15/3.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00NTY3Ng==