<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cpg 99/94

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1994:CPG.99.94
Evidenčna številka:VSK00283
Datum odločbe:18.04.1994
Področje:civilno procesno pravo
Institut:skrčitev tožbenega zahtevka na pravdne stroške

Jedro

Če tožnik izjavi, da umika tožbo in obenem priglasi svoje pravdne stroške, je potrebno tako izjavo razumeti kot skrčitev tožbenega zahtevka na pravdne stroške, ne pa kot umik tožbe v celoti.

 

Izrek

Pritožba tožene stranke se zavrne kot neutemeljena in v izpodbijanem delu potrdi sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje zaradi umika tožbe postopek v sporni zadevi ustavilo, glede pravdnih stroškov pa odločilo, da jih je toženec dolžan povrniti tožniku v znesku 121.991,66 SIT v 8 dneh.

Zoper ta sklep se le v izreku o stroških pritožuje tožena stranka po svojem pooblaščencu iz vseh pritožbenih razlogov po 1. odstavku 353. člena ZPP in predlaga, naj pritožbeno sodišče izpodbijani sklep spremeni, tako da naloži tožeči stranki, da povrne toženi stranki pravdne stroške. V pritožbi navaja, da je tožeča stranka brezpogojno umaknila tožbo. Res je z umikom priglasila stroške, vendar ni skrčila zahtevka na plačilo pravdnih stroškov. Brž ko pa je tožeča stranka umaknila tožbo v celoti, je dolžna plačati pravdne stroške toženi stranki.

Pritožba tožene stranke ni utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je sodišče prve stopnje izpodbijani sklep o stroških izdalo v skladu z določilom 1. odstavka 158. člena ZPP. Po tem določilu mora tožnik, ki umakne tožbo, res povrniti nasprotni stranki pravdne stroške, vendar ne, če jo je umaknil takoj, ko je toženec izpolnil zahtevek. V predmetnem primeru tožena stranka v pritožbi niti ne pobija ugotovitve sodišča prve stopnje v izpodbijanem sklepu, da je tožnik umaknil tožbo šele potem, ko je toženec izpolnil zahtevek. Trdi le, da je tožnik brezpogojno umaknil tožbo in da ni tožbenega zahtevka skrčil na pravdne stroške. Po mnenju pritožbenega sodišča pa je mogoče vlogo tožeče stranke z dne 5.1.1994, ko je le - ta izjavila, da tožbo umika in prijavila stroške postopka, razumeti le tako, da je dejansko tožbeni zahtevek skrčila na pravdne stroške, tako da ni točna navedba tožene stranke o tem, da bi jo umaknila v celoti. Iz navedenih razlogov je pritožbeno sodišče pritožbo tožene stranke zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 158, 158/1, 158, 158/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00NTYxMQ==