<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cpg 248/93

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1993:CPG.248.93
Evidenčna številka:VSK00226
Datum odločbe:06.10.1993
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:ugovor zoper začasno odredbo

Jedro

Če dolžnik zoper sklep o začasni odredbi ugovarja, da ni več lastnik nepremičnine, na katero se začasna odredba nanaša, sodišče ne more takega ugovora zavreči zaradi pomanjkanja pravnega interesa, ampak mora odločiti o njegovi utemeljenosti.

 

Izrek

Pritožbi tožene stranke se ugodi, sklep sodišča prve stopnje se razveljavi in zadeva vrne sodišču prve stopnje v ponovno odločanje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje ugovor tožene stranke zavrglo zaradi pomanjkanja pravnega interesa.

Zoper ta sklep se pritožuje tožena stranka po javnem pravobranilcu brez posebne navedbe pritožbenih razlogov in predlaga, naj pritožbeno sodišče izpodbijani sklep razveljavi in zavrne predlog za izdajo začasne odredbe kot neutemeljen. V pritožbi navaja, da tožena stranka nima več pravice uporabe na parc. št. 2568 vl. št. 6687 k.o...., saj je bila ta parcela že pred vložitvijo tožbe oziroma predloga za začasno odredbo izbrisana ter združena s parc. št. 2816/54 k.o. ....

Ta novonastala parcela pa je bila dne 11.2.1993 prodana podjetju A.

Pritožba tožene stranke je utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je sodišče prve stopnje izpodbijani sklep izdalo v nasprotju z določili 50. in 53. člena ZIP. V primeru, ko dolžnik v izvršilnem postopku v ugovoru zoper sklep o izvršbi, v konkretnem primeru zoper sklep o začasni odredbi, navaja, da ni lastnik nepremičnine, glede katere je bila izdana začasna odredba s prepovedjo odtujitve in obremenitve, je treba o tem ugovoru odločati po njegovi vsebini, ni pa mogoče zaključiti, da za tak ugovor tožena stranka ne bi imela pravnega interesa. Drugo je seveda vprašanje, ali je tak ugovor utemeljen. Ker pa sodišče prve stopnje zaradi zmotnega pravnega stališča ugovora po vsebini ni ocenjevalo, je pritožbeno sodišče izpodbijani sklep razveljavilo in zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v ponovno odločanje.

Pri ponovnem odločanju naj sodišče prve stopnje odloči o ugovoru tožene stranke glede na njegovo vsebino, pri tem pa naj, glede na navedbe tožene stranke, da nima več pravice uporabe na spornem zemljišču, ugotovi, ali naj bi ta pravica uporabe prenehala pred začetkom predmetnega pravdnega postopka ali šele kasneje, upoštevajoč pri tem določilo 195. člena ZPP.

 


Zveza:

ZIP člen 50, 53, 244, 50, 53, 244.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MzA1MQ==