<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 641/93

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1993:CP.641.93
Evidenčna številka:VSK00223
Datum odločbe:29.09.1993
Področje:civilno procesno pravo
Institut:postavitev skrbnika ali zastopnika

Jedro

Kadar je po ZPP sicer možnih več različnih procesnopravnih rešitev, sodišče prve stopnje pa se opredeli za eno izmed njih, je pri presoji pravilnosti sklepa pomembno le, ali je izbrana rešitev izpeljana v skladu s citiranim zakonom. Ker je sodišče prve stopnje v tem primeru naložilo tožeči stranki, da v 60 dneh sporoči podatke po socialnem skrbstvu postavljenega skrbnika neznanim tožencem, tožeča stranka pa tega v roku ni sporočila in tudi ne zaprosila za podaljšanje 60 dnevnega sodnega roka, je pravilno zavrglo tožbo po 5. odstavku 83. člena ZPP.

 

Izrek

Pritožba tožeče stranke se zavrne kot neutemeljena in se p o t r d i pobijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

S pobijano sodbo je sodišče prve stopnje zavrglo tožbo v delu, ki se nanaša na tožence od 1 do 4, na podlagi 109. člena ZPP.

Zoper sklep se pritožuje tožeča stranka, ki uveljavlja vse pritožbene razloge in predlaga razveljavitev sklepa. V pritožbi navaja, da je po svojem pooblaščencu sprožila postopek pri centru za socialno delo, čeprav bi lahko sodišče samo postavilo zastopnika po 84. členu ZPP.

Predlog pri centru je podal 7.4.1993, ki je zatem pri sodišču večkrat poizvedoval o stanju zadeve. Glede na stanje kot je opisano pobijani sklep nima zakonite podlage.

Pritožba ni utemeljena.

Kadar je po zakonu v pravdnem postopku sicer možnih več različnih procesnopravnih rešitev, sodišče prve stopnje pa se opredeli za eno izmed njih, je pri presoji konkretnega sklepa pomembno le, ali je izbrana rešitev izpeljana v skladu z določili citiranega zakona. Zato so drugačna pritožbena izvajanja, ki govore o tem, da bi sodišče lahko postopalo pri postavljanju zastopnika tožencev tudi drugače, neutemeljena. V tem primeru je sodišče prve stopnje naložilo tožniku, da v roku 60 dni uredi postavitev skrbnika za določene tožence neznanega naslova. Rok 60 dni je sodni rok, ki bi ga sodišče prve stopnje na utemeljen predlog tožnika lahko podaljšalo (člen 111/2 ZPP). Ker pa tožnik med trajanjem navedenega roka ni odpravil naloženih procesnih pomanjkljivosti, niti ni obvestil sodišče o ovirah ali zaprosil za podaljšanje roka, je to v skladu z določili 5. odstavka 83. ter v zvezi s 109. členom ZPP tožbo zoper prizadete tožence pravilno zavrglo. To pomeni, da je sodišče prve stopnje ravnalo v skladu z določili Zakona o pravdnem postopku, da zato ni moglo kršiti v pritožbi uveljavljenih ali uradoma upoštevnih kršitev in da zato tožnikova pritožba ni utemeljena. Pritožbeno sodišče jo je zato zavrnilo in pobijani sklep potrdilo (2. točka 380. člena ZPP).

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 83, 83/5, 84, 83, 83/5, 84.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MzAwOQ==