<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cpg 231/93

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1993:CPG.231.93
Evidenčna številka:VSK00228
Datum odločbe:01.07.1993
Področje:civilno procesno pravo
Institut:določitev pristojnosti tujega razsodišča s klavzulo v pogodbi

Jedro

Klavzula v pogodbi o pomorskem prevozu, da je za razsojo spora pristojna arbitraža v Londonu, je dovolj določna in ob taki klavzuli ni podana pristojnost sodišča v R Sloveniji.

 

Izrek

Pritožba tožeče stranke se zavrne kot neutemeljena in p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje tožbo zavrglo, potem ko je ugotovilo, da je bila v pogodbi med strankami dogovorjena arbitražna klavzula o pristojnosti arbitraže v Londonu.

Zoper ta sklep se pritožuje tožeča stranka iz vseh pritožbenih razlogov, predvsem pa zaradi nepravilno uporabljenega procesnega zakona in predlaga njegovo razveljavitev. V pritožbi navaja, da arbitražna klavzula sploh ni veljavna in izvršljiva po angleškem pravu, saj je tako nedoločna, da arbitraže na njeni podlagi ni mogoče formirati.

Tožena stranka je odgovorila na pritožbo in predlagala, naj jo pritožbeno sodišče zavrne kot neutemeljeno in potrdi sklep sodišča prve stopnje.

Pritožba tožeče stranke ni utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je sodišče prve stopnje pri izdaji izpodbijanega sklepa ravnalo v skladu z določilom 3. odstavka 16. člena ZPP. V pogodbi, sklenjeni med pravdnima strankama dne 5.12.1991 je namreč v točki 27 dogovorjena za razsojo sporov pristojnost arbitraže v Londonu. Taka klavzula pa je povsem običajna pri tovrstnih pogodbah in ni nedoločna, kot to meni tožeča stranka. Ker tako ni podana pristojnost sodišča v Republiki Sloveniji, je sodišče prve stopnje lahko tožbo tožeče stranke le zavrglo. Iz navedenih razlogov je pritožbeno sodišče pritožbo tožeče stranke zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 16, 16/3, 469, 16, 16/3, 469.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00Mjk4Mg==