<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep I Cp 1263/2006

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:2007:I.CP.1263.2006
Evidenčna številka:VSK03157
Datum odločbe:24.07.2007
Področje:
Institut:zaznamba spora - izbris

Jedro

Okoliščina, da predlagatelja takrat, ko je prvostopenjsko sodišče odločalo o predlogu za izbris zaznambe, še nista predlagala vknjižbe pridobitve lastninske pravice, ne preprečuje, da predlagata izbris zaznambe, katero sta pred tem zaradi zavarovanja pravice, ki sta jo uveljavljala v pravdi, predlagala prav onadva. Določila Zakona o zemljiški knjigi takega izbrisa zaznambe na predlog tistih, v korist katerih je bila zaznamba vpisana, ne preprečujejo.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi in se zato izpodbijani sklep s p r e m e n i tako, da se predlogu za izbris zaznambe spora ugodi.

Zaznamba zavrnitve predloga se izbriše.

 

Obrazložitev

Prvostopenjsko sodišče je z izpodbijanim sklepom zavrnilo predlog I. in A. M. za izbris zaznambe spora pri stanovanju, vpisanem v podvl. št. 1769/10 k.o. I. z identifikatorjem 11.E. Odločitev je obrazložilo s tem, da ne gre za nobeno od treh primerov, v katerih lahko sodišče zaznambo spora izbriše, torej ne gre za izbris po 84. ali 85. členu Zakona o zemljiški knjigi (ZZK-1) kot tudi ne za primer iz 3. odst. 81. člena ZZK-1.

Zoper sklep se pritožujeta predlagatelja, ki opozarjata, da sta vložila predlog za zaznambo spora v času, ko je bila vložena tožba zoper stranko, ki je v tistem času objavljala javno prodajo njunega stanovanja. Pravdna zadeva je sedaj zaključena uspešno zanju, zato zaznambe spora ne potrebujeta več in predlagata njen izbris. Menita, da imata, ker sta imela pravico predlagati zaznambo spora, pravico predlagati tudi njen izbris.

Pritožba je utemeljena.

Prvostopenjsko sodišče sicer pravilno ugotavlja, da v obravnavani zadevi ne gre za izbris zaznambe spora zaradi neuspešnega izida postopka (kar ureja 84. člen ZZK-1), saj sta predlagatelja v pravdi uspela, kot tudi ne za izbris zaznambe zaradi zamude roka za vložitev predloga (kar ureja 85. člena ZZK-1), saj je za izbris zaznambe tudi po tem določilu zainteresirana nasprotna stranka, ne pa tista, ki je zaznambo predlagala. Izbris zaznambe v primeru, ko predlagatelj zaznambe v postopku uspe, predvideva 3. odst. 81. člena ZZK-1, ki nalaga zemljiškoknjižnemu sodišču izbris te zaznambe po uradni dolžnosti takrat, ko sodišče dovoli vknjižbo pravice v vrstnem redu zaznambe spora. Vendar pa okoliščina, da predlagatelja takrat, ko je prvostopenjsko sodišče odločalo o predlogu za izbris zaznambe, še nista predlagala vknjižbe pridobitve lastninske pravice, ne preprečuje, da predlagata izbris zaznambe, katero sta pred tem zaradi zavarovanja pravice, ki sta jo uveljavljala v pravdi, predlagala prav onadva. Določila Zakona o zemljiški knjigi takega izbrisa zaznambe na predlog tistih, v korist katerih je bila zaznamba vpisana, ne preprečujejo. Pritožbeno sodišče je zato pritožbi ugodilo in spremenilo izpodbijani sklep tako, da je dovolilo izbris zaznambe spora ter hkrati odredilo izbris zaznambe zavrnitve predloga (4. točka 3. odst. 161. člena ZZK-1).

 


Zveza:

ZZK-1 člen 84, 85, 161, 84, 85, 161.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MTA3MA==