<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep I Cpg 55/2007

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:2007:I.CPG.55.2007
Evidenčna številka:VSK02976
Datum odločbe:08.03.2007
Področje:STEČAJNO PRAVO
Institut:tuja pravna oseba kot tožena stranka - stečaj - pravne posledice tuje sodne odločbe - priznanje tuje sodne odločbe

Jedro

Sodišču prve stopnje je bil posredovan preveden sklep o začetku stečajnega postopka nad toženo stranko. Ker pa ta sklep predstavlja tujo sodno odločbo, njegove pravne posledice ne nastopijo samodejno, temveč šele s priznanjem.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje odločilo, da se postopek, ki je bil prekinjen zaradi prenehanja tožeče stranke, nadaljuje z M.o.K.

Zoper ta sklep se pritožuje tožena stranka po svoji pooblaščenki in predlaga njegovo spremembo oziroma razveljavitev. V pritožbi navaja, da je tožena stranka tudi sama v stečajnem postopku, ki je bil zoper njo uveden na podlagi sklepa Trgovinskega sodišča v B. z dne 07.04.2005. Sklep o uvedbi stečajnega postopka je tožena stranka priložila, priložila pa je tudi overjen prevod tega sklepa v slovenski jezik. Pred naslovnim sodiščem pa teče tudi postopek za priznanje tuje sodne odločbe. Zato bi moralo sodišče predmetni pravdni postopek prekiniti in povabiti stečajnega upravitelja, da vstopi v pravdo. O vprašanju statusa tožene stranke oziroma o dejstvu stečaja se sodišče ni z ničemer izreklo.

Pritožba ni utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da pritožba niti ne napada odločitve sodišča prve stopnje, da namesto prvotno tožeče stranke G. d.o.o., v pravdo vstopa M.o.K. Trdi le, da bi moralo sodišče prve stopnje zaradi začetega stečaja nad toženo stranko postopek prekiniti. To stališče tožene stranke pa ni pravilno. V obravnavanem primeru je tožena stranka tuja pravna oseba. Sodišču prve stopnje je bil sicer posredovan preveden sklep o začetku stečajnega postopka nad toženo stranko. Ker pa ta sklep predstavlja tujo sodno odločbo, njegove pravne posledice v Republiki Sloveniji ne nastopijo samodejno, temveč šele s priznanjem. Po določbah 185.čl. Zakona o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji (ZPPSL) se odločbe tujih sodišč, izdane v postopku stečaja zoper dolžnika, ki ima sedež na območju tujega sodišča, priznajo v Republiki Sloveniji pod pogoji, določenimi za priznanje tujih sodnih odločb. Iz same pritožbe je razbrati, da sklep o začetku stečajnega postopka nad toženo stranko še ni bil priznan v Republiki Sloveniji. Dokler tuja odločba o začetku stečajnega postopka ni priznana, pa je sodišče ne more upoštevati. Iz navedenih razlogov je pritožbeno sodišče pritožbo tožene stranke kot neutemeljeno zavrnilo in potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje (2.tč. 365.čl. Zakona o pravdnem postopku - ZPP).

 


Zveza:

ZPPSL člen 185, 185.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MDUxMg==