<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep II Cpg 251/2006

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:2007:II.CPG.251.2006
Evidenčna številka:VSK02973
Datum odločbe:02.03.2007
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:nadaljevanje izvršbe zoper novega družbenika - izbris družbe iz sodnega registra

Jedro

Zakon ne določa, da bi moralo sodišče razveljaviti prvotni sklep, na podlagi katerega je tekla izvršba zoper subjekt, ki ne obstaja več, ampak določa le, da se v takšnem primeru izvršba nadaljuje zoper novega dolžnika pod pogoji, ki so v zakonu navedeni in novi dolžnik mora prevzeti izvršbo v tistem stanju, v katerem je, ko vstopi vanjo.

 

Izrek

Pritožba dolžnika se zavrne in se p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje kot neutemeljen zavrnilo ugovor dolžnika zoper sklep z dne 14.7.2004.

Proti navedenemu sklepu je dolžnik vložil pritožbo, v kateri zatrjuje, da je sodišče napačno ugotovilo dejansko stanje in zato napačno uporabilo materialno pravo, ker v svojem sklepu ni upoštevalo dejstev in dokazov, ki jih je dolžnik navajal v ugovoru. Bolj podrobno obrazložitev bo pritožnik podal v nadaljnjem šest dnevnem roku, saj je sklep prejel v času sodnih počitnic, zato pritožbo vlaga zgolj iz previdnosti in varovanja roka.

Pritožba dolžnika ni utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da ni dolžnik v pritožbi zoper izpodbijani sklep navedel nobenih relevantnih razlogov. Utemeljen pa tudi ni očitek, da ni sodišče prve stopnje upoštevalo dejstev, ki jih je dolžnik navajal v ugovoru; vse, kar je v njem navajal je, da naj bi sodišče napačno postopalo, ker da ni razveljavilo prvotnega sklepa, izdanega zoper subjekt, ki ne obstaja več in da ni pravne podlage za nadaljevanje postopka zoper novega dolžnika, ter da mu ni bil vročen sklep o začetku postopka izbrisa prvotnega dolžnika in da mu ni bila dana možnost udeležbe v postopku izbrisa. Kar se tiče prve trditve, zakon ne določa, da bi moralo sodišče razveljaviti prvotni sklep, na podlagi katerega je tekla izvršba zoper subjekt, ki ne obstaja več, ampak določa le, da se v takšnem primeru izvršba nadaljuje zoper novega dolžnika pod pogoji, ki so v zakonu navedeni in novi dolžnik mora prevzeti izvršbo v tistem stanju, v katerem je, ko vstopi vanjo (4. odst. 24. čl. Zakona o izvršbi in zavarovanju, ZIZ). Zatrjevano nesodelovanje dolžnika v postopku izbrisa prvotnega dolžnika pa tudi ne bi imelo nobenega vpliva na predmetni postopek, pomembno je dejstvo, da je bil prvotni dolžnik izbrisan iz sodnega registra na podlagi Zakona o finančnem poslovanju podjetij, ZFPPod (kar se pa tiče dolžnikove trditve v ugovoru, da mu sklep o začetku postopka izbrisa ni bil nikoli vročen, ZFPPod v 2. odst. 29. čl. določa, da se takšen sklep vroči gospodarski družbi, ne določa pa, da ga je treba vročiti tudi družbenikom).

Upoštevaje gornjo obrazložitev je pritožbeno sodišče, na podlagi 2. tč. 365. čl. Zakona o pravdnem postopku (ZPP) v zvezi s 15. čl. ZIZ, pritožbo dolžnika zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZIZ člen 24, 24/4, 24, 24/4. ZFPPod člen 29, 29/2, 29, 29/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MDUwOQ==