<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep II Cpg 43/2006

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:2006:II.CPG.43.2006
Evidenčna številka:VSK03017
Datum odločbe:14.04.2006
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:zatrjevanje negativnega dejstva

Jedro

Tudi po mnenju pritožbenega sodišča je treba ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi označiti kot obrazložen in s tem utemeljen. Dolžnik je namreč res zatrjeval, da terjatev upnika v zatrjevani višini ne obstoji, ker upnik ni opravil storitev, katerih vrednost iztožuje. Zatrjeval je torej negativno dejstvo, ki ga sam ni dolžan dokazovati, ampak mora obstoj terjatve, to je obstoj pravnega razmerja po temelju in višini, dokazati upnik sam.

 

Izrek

Pritožbi dolžnika se ugodi, sklep sodišča prve stopnje se s p r e m e n i, tako da se ugovoru dolžnika zoper sklep o izvršbi ugodi, sklep o izvršbi se v delu, v katerem je dovoljena izvršba, to je v tč. 2 izreka, r a z v e l j a v i in bo o zahtevku in stroških odločeno v pravdnem postopku pri Okrožnem sodišču v K.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi kot neutemeljen zavrnilo.

Zoper ta sklep se pritožuje dolžnik po svojem pooblaščencu, odvetniku E. D., in sicer iz vseh pritožbenih razlogov po Zakonu o pravdnem postopku (ZPP) in predlaga, naj pritožbeno sodišče izpodbijani sklep spremeni in ugovoru ugodi ter zadevo napoti na pravdo, podrejeno pa, da izpodbijani sklep razveljavi in zadevo vrne sodišču prve stopnje v novo odločanje. V pritožbi navaja, da je dolžnik ugovarjal neobstoj terjatve upnika, saj upnik obračunava storitve, ki jih ni opravil in zato tudi nima pravice do plačila. Obstoj terjatve pa mora dokazati upnik in ne dolžnik.

Pritožba dolžnika je utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je sodišče prve stopnje izpodbijani sklep izdalo v nasprotju z določilom 2. odst. 53. čl. v zvezi s 5. odst. 62. čl. Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ). Tudi po mnenju pritožbenega sodišča je treba ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi označiti kot obrazložen in s tem utemeljen. Dolžnik je namreč res zatrjeval, da terjatev upnika v zatrjevani višini ne obstoji, ker upnik ni opravil storitev, katerih vrednost iztožuje. Zatrjeval je torej negativno dejstvo, ki ga sam ni dolžan dokazovati, ampak mora obstoj terjatve, to je obstoj pravnega razmerja po temelju in višini, dokazati upnik sam. Pritožbeno sodišče je zato ob ugoditvi pritožbi dolžnika izpodbijani sklep spremenilo, tako da je ugovoru ugodilo, sklep o izvršbi razveljavilo in se bo o zahtevku in stroških odločalo v pravdnem postopku.

 


Zveza:

ZIZ člen 53, 62, 53, 62.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MDQ3Ng==