<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep I Cp 1779/2006

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:2007:I.CP.1779.2006
Evidenčna številka:VSK02941
Datum odločbe:03.04.2007
Področje:civilno procesno pravo
Institut:sklep o dopolnitvi tožbe - sklep procesnega vodstva - pritožba zoper sklep procesnega vodstva - napačen pravni pouk

Jedro

Napačen pravni pouk namreč ne more vzpostaviti pravice do pritožbe, kjer ta ni dopustna.

 

Izrek

Pritožba se z a v r ž e.

Tožeča stranka sama krije svoje stroške pritožbenega postopka.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je Okrožno sodišče v N. pozvalo tožečo stranko na dopolnitev tožbe, tako da v roku 15 dni od prejema pisnega odpravka sklepa predloži potrdilo o plačilu sodne takse za tožbo, sicer bo sodišče štelo, da tožbo umika.

Zoper sklep se je tožeča stranka pritožila in v pritožbi navajala, da je v zadevi, ki se pri Okrožnem sodišču v N. vodi pod opr.št. P ___vložila tožbo zoper zavarovalnico zaradi plačila odškodnine. Kasneje je tožbo razširila še na zavarovanca, to je na Zdravstveni dom N.. Sodišče se do vprašanja, ali je šlo za subjektivno ali objektivno spremembo tožbe, ni opredelilo in je takoj štelo razširitev tožbe za novo tožbo. Tako postopanje je nepravilno, zato je nepravilen tudi izpodbijani sklep.

Pritožba ni dopustna.

Z izpodbijanim sklepom je prvostopno sodišče na podlagi določbe 105.a člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP) tožečo stranko pozvalo na dopolnitev tožbe tako, da predloži potrdilo o plačilu sodne takse. Sklep, s katerim sodišče od vložnika zahteva, da vlogo popravi ali dopolni, je sklep procesnega vodstva, zato proti njemu ni pritožbe. Pritožba je dovoljena samo zoper sklep, s katerim se vloga zavrže (oziroma šteje za umaknjeno). To velja kljub napačnemu pravnemu pouku, da je pritožba možna. Napačen pravni pouk namreč ne more vzpostaviti pravice do pritožbe, kjer ta ni dopustna. Zato je pritožbeno sodišče pritožbo kot nedovoljeno zavrglo (1. točka 365. člena ZPP).

Ker je bila pritožba zavržena, pritožnik sam trpi svoje stroške pritožbenega postopka.

 


Zveza:

ZPP člen 270, 270/3, 363, 270, 270/3, 363.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MDMzMw==