<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep II Cp 1845/2006

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:2007:II.CP.1845.2006
Evidenčna številka:VSK02919
Datum odločbe:03.04.2007
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO - IZVRŠILNO PRAVO
Institut:rok za položitev kupnine - sodni rok - predlog za podaljšanje roka - razveljavitev sklepa o domiku nepremičnine

Jedro

Ker se je rok iztekel 20.10.2006, kupec pa podaljšanja ni pravočasno predlagal, nastopijo posledice iz tretjega odstavka 191. člena ZIZ (ki je veljal v času izdaje sklepa), po katerem sodišče s sklepom razveljavi prodajo, če kupec v določenem roku ne položi kupnine. Razlogi za zamudo na nastop opisanih posledic ne vplivajo, zato so pritožbene navedbe neutemeljene.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in se p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Okrajno sodišče v P. je z izpodbijanim sklepom razveljavilo sklep o domiku nepremične, stanovanja v nadstropju poslovno stanovanjskega objekta na T., ker kupec, ki je uspel na dražbi, kupnine ni plačal v roku 30 dni, niti v roku, določenim s sklepom z dne 5.10.2006.

Zoper sklep se kupec pritožuje in v pritožbi navaja, da je od DURS utemeljeno pričakoval vrnitev DDV. Ker teh sredstev ni bilo, torej zaradi okoliščin, ki niso bile na strani kupca, kupec ni mogel izpolniti svoje obveznosti.

Pritožba ni utemeljena.

Rok za položitev kupnine, ki ga je določilo prvostopno sodišče, je t.i. sodni rok. Po določbi 110. člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP) v zvezi s 15. členom Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) se rok, ki ga določi sodišče, na predlog prizadete osebe lahko podaljša, če so za to opravičeni razlogi. Podaljšanje roka pa se mora predlagati preden se rok izteče. Iz podatkov spisa izhaja, da kupec za podaljšanje (sicer predhodno že enkrat podaljšanega roka) ni zaprosil. Ker se je rok iztekel 20.10.2006, kupec pa podaljšanja ni pravočasno predlagal, nastopijo posledice iz tretjega odstavka 191. člena ZIZ (ki je veljal v času izdaje sklepa), po katerem sodišče s sklepom razveljavi prodajo, če kupec v določenem roku ne položi kupnine. Razlogi za zamudo na nastop opisanih posledic ne vplivajo, zato so pritožbene navedbe neutemeljene. Pritožbeno sodišče je sklep preverilo še z vidika pritožbenih razlogov, na katere mora paziti po uradni dolžnosti in kršitev ni našlo. Na podlagi povedanega je pritožbeno sodišče pritožbo zavrnilo in potrdilo sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZIZ člen 191, 191. ZPP člen 110, 110.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MDMxMQ==