<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep I Cp 1650/2006

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:2006:I.CP.1650.2006
Evidenčna številka:VSK02900
Datum odločbe:19.12.2006
Področje:sodne takse
Institut:nepopolna vloga - dokazilo o plačilu sodne takse - umik tožbe

Jedro

Ni dovolj, da stranka plača sodno takso, kot zatrjuje tožnica, da je storila, ampak mora dokazilo o plačilu sodne takse tudi predložiti sodišču, niti ni dolžnost sodišča, da opravi poizvedbe, ali je bila sodna taksa plačana.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in p o t r d i sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje tožbo tožnice štelo kot umaknjeno in pravdni postopek ustavilo.

Zoper sklep se pritožuje tožnica in navaja, da je prejela sklep o dopolnitvi vloge, sodno takso v višini 7.600,00 SIT je v roku osmih dni nakazala na račun sodnih taks, vendar je šele kasneje ugotovila, da bi morala fotokopirati potrdilo in ga poslati sodišču. Potrdila ne najde, ker jo je mož zasledoval in ga je skrila v strahu pred psihičnimi pritiski. Zato prosi, če se preveri njeno nakazilo in smiselno predlaga, da se s postopkom nadaljuje.

Pritožba ni utemeljena.

V obravnavani zadevi je tožnica vložila tožbo zaradi razveze zakonske zveze, tožbi pa ni priložila dokazila o plačilu dolžne sodne takse (v skladu s 1. odst. 105. a. čl. Zakona o pravdnem postopku - ZPP). Zato je sodišče prve stopnje v skladu z 2. odst. 105. a čl. ZPP tožnico na to formalno pomanjkljivost opozorilo s sklepom z dne 14.9.2006. Z njeno vlogo (tožbo) je ravnalo kot z nepopolno vlogo in jo pozvalo, da predloži dokazilo o plačani sodni taksi in jo obenem opozorilo, da če dokazilo ne bo predloženo niti v roku za dopolnitev, bo štelo, da je tožbo umaknila. Ker se tožnica po sklepu sodišča ni ravnala, dokazila o plačilu sodne takse sodišču ni predložila, kot v pritožbi tudi sama navaja, je sodišče prve stopnje pravilno odločilo, ko je tožbo štelo za umaknjeno. Ni dovolj, da stranka plača sodno takso, kot zatrjuje tožnica, da je storila, ampak mora dokazilo o plačilu sodne takse tudi predložiti sodišču, niti ni dolžnost sodišča, da opravi poizvedbe, ali je bila sodna taksa plačana. Izpodbijana odločitev je zato pravilna, pritožba pa neutemeljena, zato jo je sodišče druge stopnje, ko tudi ob uradnem preizkusu bistvenih kršitev (po 2. odst. 350. čl. ZPP) ni zasledilo, zavrnilo in potrdilo sklep sodišča prve stopnje (2. tč. 365. čl. ZPP).

 


Zveza:

ZPP člen 105, 105/1, 105, 105/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MDI5Mg==