<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cpg 63/93

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1993:CPG.63.93
Evidenčna številka:VSK00155
Datum odločbe:07.04.1993
Področje:mednarodno zasebno pravo
Institut:tožniška varščina - tožniška varščina

Jedro

Če sta država, v kateri ima sedež tožnik, in država, v kateri ima sedež toženec, podpisali konvencijo, ki oprošča tožnika plačila tožniške varščine, sodišče ni dolžno preverjati, ali je podana tudi dejanska vzajemnost.

 

Izrek

Pritožba tožene stranke se zavrne kot neutemeljena in p o t r d i sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje zavrnilo toženčevo zahtevo za polog tožniške varščine ter odločilo, da se postopek nadaljuje pred pravnomočnostjo navedenega sklepa.

Zoper ta sklep se pritožuje tožena stranka po svojem pooblaščencu iz pritožbenega razloga zmotne uporabe materialnega prava in smiselno predlaga njegovo razveljavitev. V pritožbi navaja, da sodišče prve stopnje ni preverilo, ali v ... državljani Slovenije res niso dolžni dajati varščine, ne glede na to, da je podpisana mednarodna konvencija. Predvsem pa je sodišče prve stopnje brez navedbe pravne podlage ugotovilo, da naj bi bila Slovenija pravni naslednik države Jugoslavije. Ni dovolj, da Slovenija samo sebe proklamira za pravno naslednico Jugoslavije, potrebno je preveriti, ali ... to pravno nasledstvo priznava.

Pritožba tožene stranke ni utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je sodišče prve stopnje izpodbijani sklep izdalo v skladu z določilom 83. člena Zakona o ureditvi kolizije zakonov s predpisi drugih držav v določenih razmerjih. Tako ... kot Republiko Slovenijo namreč veže konvencija o civilnem sodnem postopku z dne 1.3.1954, ki ga je ratificirala bivša Jugoslavija. V primeru, ko države veže multilateralna konvencija namreč ni mogoče zahtevati, naj sodišče preverja tudi, kako posamezne države konvencijo izvajajo. Da pa je Republika Slovenija glede te konvencije pravni naslednik države Jugoslavije je razvidno iz akta o notifikaciji nasledstva glede konvencij, za katere je depozitar vlada ZDA, haaških konvencij in konvencij o intelektualni lastnini, objavljenega v Uradnem listu Republike Slovenije št. 14/92. Iz navedenih razlogov je pritožbeno sodišče pritožbo tožene stranke zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZUKZ člen 83.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMzcxMA==