<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 317/93

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1993:CP.317.93
Evidenčna številka:VSK00124
Datum odločbe:25.05.1993
Področje:civilno procesno pravo
Institut:ugotovitev naslova dolžnika

Jedro

Sodišče je po 148. členu ZPP dolžno pomagati stranki šele, če stranka sama ne more zvedeti za naslov nasprotnika.

 

Izrek

Pritožba se zavrne.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje razveljavilo sklep o dovolitvi izvršbe v tej zadevi in predlog za izvršbo zavrglo.

Zoper ta sklep se pritožuje upnik po pooblaščenki iz pritožbenega razloga bistvene kršitve določb postopka. V pritožbi trdi, da ni bilo razlogov za zavrženje predloga za dovolitev izvršbe, saj bi si moralo sodišče samo na podlagi 148. člena ZPP v zvezi s členom 14 ZIP prizadevati pridobiti potrebne podatke o naslovu, na katerem se trenutno nahaja dolžnik od pristojnega upravnega organa ali kako drugače. Upnik je v izvršilnem predlogu navedel stalno bivališče dolžnika, ki je še vedno na istem naslovu. Če se dolžnik na tem naslovu trenutno ne nahaja in če se na tem naslovu ne nahaja tudi kakšen odrasel član njegovega gospodinjstva, bi torej sodišče prve stopnje moralo postopati po 148. členu ZPP. Zato upnik predlaga razveljavitev izpodbijanega sklepa.

Pritožba ni utemeljena.

Ker je sodišče prve stopnje ugotovilo, da dolžniku na naslovu, ki ga je v izvršilnem predlogu označil upnik, vloge ni mogoče vročiti, je ravnalo pravilno, ko je po 109. členu ZPP v zvezi s členom 14 ZIP pozvalo upnika, da sporoči sodišču naslov, na katerem mu bo mogoče vročiti vloge, ker bo sicer izvršilni predlog zavrglo. Iz podatkov spisa je razvidno, da upnik na poziv sodišča prve stopnje sploh ni reagiral. Zato je sodišče prve stopnje utemeljeno izdalo izpodbijani sklep. Namreč sodišče je po 148. členu ZPP dolžno pomagati stranki, če stranka sama ne more zvedeti za naslov nasprotnika. V konkretni zadevi, ko upnik na poziv sodišča niti reagiral ni, pa sodišče prve stopnje tega po uradni dolžnosti ni bilo dolžno samo iskati. Upnik pa si napačno razlaga tudi določbe o nadomestni vročitvi. Nadomestna vročitev se lahko po določbah ZPP opravi le, če se lahko pričakuje, da bo pošiljka prišla naslovljencu v roke še isti ali naslednji dan.

Če je naslovljenec odsoten dalj časa, tako da se ne bo mogla pošiljka pravočasno vročiti, pogojev za nadomestno vročitev ni. Pritožbeno sodišče je zato v celoti neutemeljeno pritožbo upnika zavrnilo in potrdilo sklep sodišča prve stopnje (2. odst. 380.člena ZPP v zvezi s členom 14 ZIP).

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 148, 148. ZIP člen 14, 14.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMzcwMA==