<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 244/93

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1993:CP.244.93
Evidenčna številka:VSK00031
Datum odločbe:28.04.1993
Področje:civilno procesno pravo
Institut:bistvena kršitev določb pravdnega postopka

Jedro

Če sodišče prve stopnje z odločanjem o enem pravnem sredstvu odlaša toliko časa, da zaradi tega vlagatelj pravnega sredstva izgubi pravico do vložitve drugega pravnega sredstva, zagreši s tem bistveno kršitev postopka iz 1. odst. 354. člena ZPP, ki ima za posledico nezakonitost sklepa.

 

Izrek

Pritožbi tožeče stranke se ugodi, pobijani sklep se r a z v e l j a v i in zadeva vrača sodišču prve stopnje, da nadaljuje s postopkom.

 

Obrazložitev

S pobijanim sklepom je sodišče prve stopnje zavrnilo predlog tožeče stranke za nadaljevanje postopka, hkrati pa je štelo, da je tožba umaknjena in je pravdni postopek ustavilo.

Zoper sklep se pritožuje tožeča stranka, ki uveljavlja vse pritožbene razloge in predlaga, da naj se sklep razveljavi. V pritožbi navaja, da je predlagala nadaljevanje postopka zaradi mirovanja postopka le štiri dni pred iztekom trimesečnega roka. O tem predlogu pa je sodišče prve stopnje s pobijanim sklepom odločalo šele 9.2.1993, torej ko so potekli trimesečni in nadaljnji enomesečni rok. Če bi sodišče rešilo zadevo takoj po prejemu predloga, bi imel tožnik na razpolago ustrezna pravna sredstva. Meni, da sodišče prve stopnje z navedenim postopanjem ni ravnalo pravilno in da je kršilo postopek.

Zoper sklep o mirovanju se je tožeča stranka tudi pritožila, vendar vse doslej ni prejela odgovora na to svojo vlogo.

Pritožba je utemeljena.

Dejanski potek postopka, ki je opisan v pritožbi, je skladen s podatki spisa in zato ni sporen. Iz teh podatkov izhaja, da je sodišče prve stopnje odredilo mirovanje postopka 19.6.1992, da je tožnik predlagal nadaljevanje postopka 14.9.1992 in da je sodišče izdalo pobijani sklep 9.2.1993. O sklepu za nadaljevanje postopka, je tako sodišče prve stopnje odločalo po preteku vseh možnih rokov, ki jih je imel tožnik na razpolago v smislu 217. člena ZPP. Pritožbeno sodišče zato ocenjuje tako postopanje kot kršitev postopka. Če sodišče prve stopnje namreč z odločanjem o enem pravnem sredstvu odlaša toliko časa, da zaradi tega vlagatelj pravnega sredstva izgubi pravico do vložitve drugega pravnega sredstva, zagreši s tem bistveno kršitev postopka iz 1. odstavka 354. člena ZPP, ki ima za posledico nezakonitost sklepa. Pritožbeno sodišče je zato v skladu z navedenim procesnopravnim naziranjem pobijani sklep razveljavilo na podlagi 3. točke 380. člena ZPP in vrnilo zadevo sodišču prve stopnje, da nadaljuje s postopanjem.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 217, 354, 354/1, 217, 354, 354/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMzY4Mg==