zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Obvestilo novim kandidatom za sodniško pripravništvo

datum: 11.09.2015
vir: Višje sodišče v Celju

Informacija novim kandidatom za sodniško pripravništvo pri Višjem sodišču v Celju

 

Informacija novim kandidatom za sodniško pripravništvo

pri Višjem sodišču v Celju

 

 

Skladno z določbami Zakona o pravniškem državnem izpitu (Ur. 1. RS št. 83/2003 s spremembami in dopolnitvami) na Višjem sodišču v Celju izvajamo sodniško pripravništvo v dveh oblikah:

 • kot sodniško pripravništvo s sklenjenim delovnim razmerjem na sodišču in

 • kot volontersko pripravništvo, katerega pripravnik lahko opravlja kot oseba v delovnem razmerju pri drugem delodajalcu, v okviru izobraževanja, ki ga zagotavlja drug delodajalec ali volontersko.

Pripravništvo po ZPDI traja največ dve leti, medtem ko lahko sodniško pripravništvo v okviru izobraževanja, ki ga zagotavlja drug delodajalec, traja največ osem mesecev.


 

Na Višjem sodišču v Celju imamo skupno predvidenih 70 pripravniških mest. Od tega 26 mest namenjenih sodniškim pripravnikom, ki pri sodišču sklenejo delovno razmerje, in 44 mest za volonterske pripravnike oz. tiste, ki jim pripravništvo omogoča drug delodajalec.

 

Sodniški pripravnik je lahko (6. člen ZPDI), kdor:

 1. je državljan Republike Slovenije in aktivno obvlada slovenski jezik,

 2. je poslovno sposoben in ima splošno zdravstveno zmožnost,

 3. ima pridobljen strokovni naslov univerzitetni diplomirani pravnik ali nostrificirano diplomo tuje pravne fakultete.

Sodniški pripravnik je lahko tudi tuj državljan, če aktivno obvlada slovenski jezik in izpolnjuje druge pogoje iz prejšnjega odstavka in če obstaja pravna in dejanska vzajemnost z državo, katere državljan je.

 

Na podlagi 6. in 7. člena Zakona o pravniškem državnem izpitu je k prijavi za opravljanje sodniškega pripravništva potrebno predložiti naslednja dokazila/izjave o izpolnjevanju pogojev za opravljanje sodniškega pripravništva:

 

 1. osebne podatke – osebno ime, datum in kraj rojstva, bivališče, EMŠO;

 2. izjavo kandidata, za katero obliko pripravništva kandidira (3. člen ZPDI);

 3. podatek o izobraževanju oz. o tem, na katerem visokošolskem zavodu je pridobljen ustrezen strokovni naslov ter podatek o državljanstvu (6. člen ZPDI);

 4. kandidatom, ki so pridobili strokovni naslov v Republiki Sloveniji, NI potrebno prilagati dokazila o aktivnem znanju slovenskega jezika.

 

Kandidati naj v prošnji navedejo tudi elektronski naslov in telefonsko številko, na kateri so dosegljivi.

 

Vloge, ki ob vložitvi ne bodo popolne, bomo vpisali na sezname šele, ko bodo ustrezno dopolnjene z za vnos potrebnimi podatki.

 

Za določitev prednostnega vrstnega reda z upoštevanjem kriterija višine povprečne ocene, ki so jo kandidati dosegli v času študija (8. člen ZPDI) so potrebni podatki o ocenah opravljenih izpitov. Če kandidat teh podatkov ne priloži vlogi, jih sodišče pridobi samo na visokošolskem zavodu, na katerem je kandidat pridobil strokovni naslov. Sodišče lahko kandidata razvrsti na prednostne vrstne rede šele po pridobitvi vseh potrebnih podatkov.

 

Prošnjo skupaj s potrebnimi listinami pošljite na naslov:

 

Višje sodišče v Celju, Urad predsednika, Prešernova 22, 3000 Celje

Prednostne vrstne rede izdelujemo največ na vsake štiri mesece pred sprostitvijo enega ali več pripravniških mest.

 

Prednostni vrstni redi so objavljeni na oglasnih deskah Višjega sodišča v Celju, Okrožnega sodišča v Celju in na spletni strani sodišč:

 

http://www.sodisce.si/sodna_uprava/seznam_pripravnikov/

Dogovore je treba spoštovati.
Pacta sunt servanda.