<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VDS sklep Pdp 221/2006

Sodišče:Višje delovno in socialno sodišče
Oddelek:Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
ECLI:ECLI:SI:VDSS:2007:VDS.PDP.221.2006
Evidenčna številka:VDS03985
Datum odločbe:25.01.2007
Področje:delovno pravo
Institut:denarna kazen - disciplinska odgovornost

Jedro

Neposredno sodno varstvo, brez predhodne zahteve za odpravo kršitve, je poleg primerov odpovedi pogodbe o zaposlitvi, drugih načinov prenehanja pogodbe o zaposlitvi in denarnih terjatev iz delovnega razmerja, predvideno tudi za izpodbijanje odločitve o disciplinski odgovornosti delavca. (3. odstavek 204. člena ZDR). Sodišče 1. stopnje je tožbo za razveljavitev sklepa o disciplinski odgovornosti napačno zavrglo iz razloga, ker tožniki pred vložitvijo tožbe niso zahtevali varstva svojih pravic pri delodajalcu.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi in se izpodbijani sklep razveljavi ter zadeva vrne sodišču prve stopnje v nov postopek.

Pritožbeni stroški so nadaljnji stroški postopka.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom zavrglo tožbo z zahtevkom na razveljavitev sklepov o disciplinski odgovornosti tožnikov z dne 18.10.2005 za L.B., z dne 14.10.2005 za R.B. in z dne 14.10.2005 za R.K. ter za povrnitev stroškov postopka.

Zoper sklep se pritožujejo tožniki, ki uveljavljajo pritožbeni razlog napačne uporabe materialnega prava po 3. točki 1. odstavka 338. člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP, Ur. l. RS, št. 26/99, 96/2002, 2/2004). Navajajo, da je zoper sklep o disciplinski odgovornosti dopustna tožba neposredno na sodišče, saj noben predpis ne določa, da je treba tudi v tem primeru zahtevati od delodajalca odpravo kršitve. Predlagajo razveljavitev sklepa in priglašajo pritožbene stroške.

Pritožba je utemeljena.

Pritožbeno sodišče je preizkusilo izpodbijani sklep na podlagi 366. člena ZPP v mejah pritožbenih razlogov, pri čemer je na podlagi 2. odst. 350. člena ZPP po uradni dolžnosti pazilo na absolutne bistvene kršitve določb pravdnega postopka, naštete v tej določbi ter na pravilno uporabo materialnega prava.

Sodišče prve stopnje je napačno uporabilo materialno pravo, ker je tožbo zavrglo zaradi pomanjkanja procesne predpostavke. Zavzelo je stališče, da bi morali tožniki od tožene stranke zahtevati odpravo kršitve v smislu 1. odstavka 204. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR, Ur. l. RS, št. 42/2002).

To stališče ni pravilno. Tožniki so izpodbijali sklepe o disciplinski odgovornosti. Po 3. odstavku 204. člena ZDR ima delavec pravico pred pristojnim delovnim sodiščem zahtevati med drugim tudi ugotovitev nezakonitosti odločitve o disciplinski odgovornosti v roku 30 dni od dneva vročitve. Neposredno sodno varstvo, brez predhodne zahteve za odpravo kršitve, je torej poleg primerov odpovedi pogodbe o zaposlitvi, drugih načinov prenehanja pogodbe o zaposlitvi in denarnih terjatev iz delovnega razmerja, predvideno tudi za izpodbijanje odločitve o disciplinski odgovornosti delavca.

Ker sodišče prve stopnje zaradi napačne uporabe materialnega prava sodnega varstva ni dopustilo, je pritožbeno sodišče izpodbijani sklep razveljavilo in zadevo vrnilo v meritorno obravnavanje sodišču prve stopnje.

Pritožbeni stroški so nadaljnji stroški postopka.

 


Zveza:

ZDR člen 204, 204/3, 204, 204/3.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zODg5Nw==