<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VDS sklep Psp 162/2001

Sodišče:Višje delovno in socialno sodišče
Oddelek:Oddelek za socialne spore
ECLI:ECLI:SI:VDSS:2002:VDS.PSP.162.2001
Evidenčna številka:VDS02148
Datum odločbe:05.12.2002
Področje:socialno varstvo
Institut:dopustnost pritožbe - pravni interes - zavrženje pritožbe

Jedro

Pritožba toženca, ki je v sporu v celoti uspel, ni dopustna, ker zanjo ni pravovarstvene potrebe oz. pravnega interesa, zato jo je pritožbeno sodišče zavrglo.

 

Izrek

Pritožba se zavrže.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je zavrnilo zahtevek tožeče stranke, po katerem naj bi ji tožena stranka plačala 215.961,05 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi. Ugotovilo je, da Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ni izdal podzakonskega akta iz 4. odst. 281. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Ur. l. RS, št. 12/92, s poznejšimi spremembami; v nadaljevanju ZPIZ), v katerem bi določil najnižji in najvišji znesek odškodnine, ki jo sme uveljavljati od fizičnih oseb in zato ni pravne podlage za odmero vtoževane odškodnine po višini.

Zoper sobo je vložil pravočasno pritožbo toženec. Navaja, da naj bi se pred leti v Mariboru dogovorili o odtegovanju mesečnih zneskov od osebnega dohodka, iz česar naj ne bi bilo nič, zato ni odgovoren, niti dolžan plačati obresti. Ker sedaj nima velikih dohodkov, vzdržuje pa še dve odraščajoči hčeri, prosi za drugačno rešitev.

Pritožba ni dovoljena.

Pritožba je redno pravno sredstvo zoper sodbo prvostopenjskega sodišča. Biti mora pravočasna, popolna in dovoljena, da je o njen sploh mogoče odločati po vsebini. Če navedene predpostavke niso izpolnjene, jo v skladu s 1. odst. 343. člena Zakona o pravdnem postopku (Ur. l. RS, št. 26/99; v nadaljevanju ZPP), kot prepozno, nepopolno ali nedovoljeno zavrže že predsednik senata sodišča prve stopnje, oz. na podlagi 352. člena sodišče druge stopnje, če tega ni storilo sodišče prve stopnje.

Prav takšno procesno stanje je podano v konkretni zadevi. Ker je pritožbo zoper zavrnilno sodbo vložil toženec, ki je v sporu uspel, saj je z izpodbijano sodbo zahtevek tožeče stranke v celoti zavrnjen, ni pravnega interesa v smislu 3. odst. 343. člena ZPP za uveljavljano pravno sredstvo. Predpostavka dovoljenosti pritožbe je tudi pravovarstvena potreba, ki v predmetni zadevi zaradi v celoti ugodnega izida za toženca ni podana, zato je pritožbeno sodišče njegovo pritožbo kot nedovoljeno zavrglo.

 


Zveza:

ZPP člen 343, 343/3, 352, 343, 343/3, 352.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMjQzMg==