zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Obvestilo Upravnega sodišča glede lokalnih volitev 2014

datum: 08.09.2014
vir: Upravno sodišče

Volilna opravila ter presoja v sporih, ki se nanašajo na redne volitve v občinske svete in na redne volitve za županov – 5. 10. 2014

Upravno sodišče RS, ki skladno z določili 1. in 11. člena Zakona o upravnem sporu (Uradni list RS, št. 105/06 do 109/12, v nadaljevanju ZUS-1) v zvezi s 97. členom Zakona o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 72/93 do 83/12, v nadaljevanju ZLV), odloča v sporih, ki se nanašajo na zakonitost kandidiranja v občinske svete in za župane, bo omogočilo vsem kandidatom oziroma predstavnikom kandidatur ali list kandidatov neposredno vlaganje pritožb zoper odločbe volilnih komisij, s katerimi je bila zavrnjena kandidatura oziroma lista kandidatov ali s katerimi je bilo odločeno o ugovorih zaradi nepravilnosti v postopkih kandidiranja. Enako bo Upravno sodišče RS omogočilo neposredno vlaganje tožb iz 23. člena Zakona o evidenci volilne pravice (Uradni list RS, št. 52/02, 11/03 – Skl. US, 118/06, 83/12 – ZLV-1, v nadaljevanju ZEVP-1).

Pritožbe oziroma tožbe bo mogoče vložiti neposredno na sedežu sodišča v Ljubljani ali na zunanjih oddelkih sodišča v Mariboru, Celju in Novi Gorici in sicer vse dni od petka 12. 9. 2014 do vključno torka 16. 9. 2014 (tudi v soboto, 13. 9. 2014 in nedeljo, 14. 9. 2014) in v dneh od 20. 9. 2014 (sobota), 21. 9. 2014 (nedelja) do vključno torka 23. 9. 2014, v času od 7.00 do 19.00 ure, na naslednjih naslovih:

  1. v Ljubljani: Upravno sodišče RS, Fajfarjeva 33, Ljubljana (številka faxa: 01/47 00 117);
  2. v Mariboru: Upravno sodišče RS, oddelek v Mariboru, Ulica škofa Maksimiljana Držečnika 6 (številka faxa: 02/230 20 48);
  3. v Novi Gorici: Upravno sodišče RS, oddelek v Novi Gorici, Rejčeva ulica 7, Nova Gorica (številka faxa: 05/33 55 221);
  4. v Celju: Upravno sodišče RS, oddelek v Celju, Trg celjskih knezov 10, Celje (številka faxa: 03/427 53 88).

Ker mora sodišče odločiti o pritožbi zoper odločbo občinske volilne komisije najpozneje v 48 urah po prejemu pritožbe (97. člen ZLV) in v enako kratkem roku odločiti tudi o vloženi tožbi zoper odločbo pristojnega organa o zavrnitvi zahteve za popravek splošnega volilnega imenika (23. člen ZEVP1), se te zadeve označujejo in rešujejo kot nujne zadeve.

Upravno sodišče RS bo imelo na sedežu sodišča v Ljubljani in na zunanjih oddelkih v Mariboru, Celju in Novi Gorici v času sprejemanja pritožb oziroma tožb organizirano dežurno službo. Vlagatelji bodo prejeli potrdilo o sprejemu pritožbe oziroma tožbe, v katerega bo prejemnik vpisal poleg imena in priimka vlagatelja in njegovih kontaktnih podatkov še opravilno številko odločbe zoper katero je vložena pritožba oziroma tožba, podatke o volilni komisiji ter datum, kraj in uro prejema pritožbe oziroma tožbe.

Potrdilo o oddaji oziroma prejemu pritožbe/tožbe bo treba lastnoročno podpisati tako s strani vložnika pravnega sredstva kot tudi s strani prejemnika in hkrati izdajatelja potrdila.

Zaradi spoštovanja časovno omejenega roka odločanja sodišča v volilnih zadevah, ki se po predpisih označujejo in rešujejo kot nujne zadeve (sodišče mora odločiti najkasneje v 48 urah po prejemu tožbe oziroma pritožbe), bo moral predlagatelj ob vložitvi vloge navesti tudi kontaktne podatke osebe (ime in priimek, telefonsko številko stacionarnega ali mobilnega telefona ali fax-a), s katero bo sodišče lahko vzpostavilo stik v primeru pomanjkljive pritožbe oziroma tožbe.

Predsednica sodišča
Jasna Šegan

Kaznovanje slabih je varstvo dobrih.
Malorum poena praesidium est bonis.