zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

S ponedeljkom, 16.11.2020, sodišča do preklica poslujejo v omejenem obsegu in naroke opravljajo le v nujnih zadevah.

Stranke in njihovi pooblaščenci naj za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur.

Obisk sodišč za nevabljene stranke je možen le ob predhodnem dogovoru oz. najavi.

Več informacij >

pomembno

zapri pomembno

S ponedeljkom, 16.11.2020, sodišča do preklica poslujejo v omejenem obsegu in naroke opravljajo le v nujnih zadevah.

Stranke in njihovi pooblaščenci naj za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur.

Obisk sodišč za nevabljene stranke je možen le ob predhodnem dogovoru oz. najavi.

Več informacij >


vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

zakon o kolektivnih tožbah

Zakon o kolektivnih tožbah je začel veljati 21.10.2017, uporabljati pa se začne 21.4.2018.

Namen zakona je zagotoviti učinkovita sredstva kolektivnega sodnega varstva, tako v smislu prenehanja nezakonitega ravnanja (t.j. kolektivna opustitvena tožba) kot tudi v smislu nadomestila za povzročeno škodo v primerih množičnih oškodovanj (t.j. kolektivna odškodninska tožba). Poleg kolektivnih tožb se s tem zakonom ureja tudi kolektivna poravnava. 

Zakon omogoča zbiranje zahtevkov posameznikov in njihovo skupno uveljavljanje pred sodiščem v civilnem postopku, če gre za varstvo potrošnikov, konkurenco, zaščito vlagateljev, odškodninsko odgovornost zaradi povzročitve okoljske nesreče, varstvo delavcev ali diskriminacijo. 

Kolektivno tožbo ali predlog za potrditev kolektivne poravnave je upravičena vložiti pravna oseba zasebnega prava, ki opravlja nepridobitno dejavnost in je namenjena varstvu pravic in interesov prizadetih oseb na določenem področju (lahko so ustanovljene v povezavi s konkretnim primerom množičnega oškodovanja (ad hoc) ali neodvisno od tega (npr. potrošniška organizacija, sindikat) ali višji državni odvetnik.

Za odločanje o kolektivni tožbi in predlogu za potrditev kolektivne poravnave so pristojna okrožna sodišča na sedežu višjih sodišč (Okrožno sodišče v Celju, Okrožno sodišče v Kopru, Okrožno sodišče v Ljubljani, Okrožno sodišče v Mariboru), v primeru, v katerem bi bilo za samostojno tožbo pristojno sodišče v individualnem delovnem sporu pa delovna sodišča na sedežu sodišča (Delovno sodišče v Celju, Delovno sodišče v Kopru, Delovno in socialno sodišče v Ljubljani, Delovno sodišče v Mariboru).

Seznam znanih članov skupine

Ob vložitvi tožbe ali predloga za potrditev kolektivne poravnave lahko stranka predloži seznam znanih članov skupine. Predlagamo, da se pri sestavi seznama uporabi predlogo seznama, objavljeno na spodnjih povezavah, in se seznam, izdelan z uporabo te predloge, predloži sodišču na digitalnem pomnilniškem mediju (npr. DVD, USB ključ).

Predloga seznama:

Navodilo za izpolnjevanje predloge "seznam znanih članov skupine"

Register kolektivnih tožb

Register kolektivnih tožb je vzpostavljen z namenom seznanitve čim večjega števila oškodovancev o vloženih tožbah in predlogih za potrditev kolektivne poravnave ter teku teh postopkov. Vsebino registra urejata Zakon o kolektivnih tožbah in Pravilnik o registru kolektivnih tožb.

Vstop v register kolektivnih tožb

Kdor ima korist, mora nositi tudi bremena. Jurist Pavel.
Qui habet commoda, ferre debet onera.