zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

Spoštovani obiskovalci spletišča,

v soboto in nedeljo, 27. in 28. februarja 2021 bodo na spletiščih sodisce.si in sodnapraksa.si potekala vzdrževalna dela na strežniški infrastrukturi, zato lahko pride do občasnih motenj v delovanju obeh spletišč.

Hvala za razumevanje,
Uredništvo spletnih strani Sodstva Republike Slovenije

 

pomembno

zapri pomembno

Spoštovani obiskovalci spletišča,

v soboto in nedeljo, 27. in 28. februarja 2021 bodo na spletiščih sodisce.si in sodnapraksa.si potekala vzdrževalna dela na strežniški infrastrukturi, zato lahko pride do občasnih motenj v delovanju obeh spletišč.

Hvala za razumevanje,
Uredništvo spletnih strani Sodstva Republike Slovenije

 


vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Omejeno poslovanje sodišč podaljšano do konca januarja

datum: 08.01.2021
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je izdal odredbo o poslovanju sodišč v času epidemije koronavirusa (COVID-19), s katero se omejen obseg poslovanja sodišč podaljšuje do 31. januarja. Z odredbo se med zadeve, v katerih sodišča poslujejo v neomejenem obsegu, uvrščajo tudi nekateri delovni in socialni spori.

Zaradi epidemiološke situacije v državi se je na podlagi 83.a člena Zakona o sodiščih predsednik Vrhovnega sodišča odločil za dopolnitev in spremembo odredbe, s katero je bilo 13.11.2020 določeno omejeno poslovanje sodišč in izvrševanje sodne oblasti. Po navedeni odredbi se je obseg poslovanja sodišč omejil na poslovanje v nujnih zadevah in na nekatere zadeve, kjer sodišča poslujejo v neomejenem obsegu. V vseh ostalih zadevah pa se je poslovanje omejilo na odločanje, kjer ni potreben neposreden stik oziroma je omogočeno elektronsko poslovanje. Vsi naroki v nenujnih zadevah so se za čas veljavnosti odredbe avtomatično preklicali, v tem času pa niso tekli niti procesni roki v teh zadevah.

Predsednik Vrhovnega sodišča je s spremembo omenjene odredbe veljavnost omejitev pri poslovanju sodišč podaljšal do 31. januarja. Med zadeve, v katerih sodišča poslujejo v neomejenem obsegu, pa so dodatno uvrščeni tudi individualni spori o obstoju ali prenehanju delovnega razmerja in socialni spori o pravicah na področju obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, obveznega zdravstvenega zavarovanja in obveznega zavarovanja za primer brezposelnosti ter v socialnih sporih o pravici do denarne socialne pomoči. Poleg tega poslujejo sodišča v neomejenem obsegu tudi v tistih kazenskih zadevah, kjer bi kazenski pregon zastaral v šestih mesecih od uveljavitve odredbe predsednika Vrhovnega sodišča z dne 13.11. 2020.

Glede na vse navedeno je zaradi usklajenega začetka teka procesnih rokov in rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom, predsednik Vrhovnega sodišča predlagal Vladi RS, naj sklep o začasnem prenehanju teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom, ki preneha veljati 10. januarja, prav tako podaljša do 31. januarja 2021.

Ob tem ponovno izpostavljamo, da poleg zgoraj navedenih kot nujne zadeve, v katerih v tem času procesni roki tečejo, štejejo:

  • preiskave in sojenje v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost in postopki v zvezi z izvrševanjem kazni zapora,
  • nepravdne zadeve o pridržanju oseb v psihiatričnih zdravstvenih organizacijah,
  • nepravdne zadeve po zakonu, ki ureja preprečevanje nasilja v družini,
  • izvršilne zadeve v zvezi s postopki za varstvo koristi otrok,
  • postopki v zadevah zavarovanja,
  • spori za objavo popravka objavljene informacije,
  • postopki zaradi insolventnosti in prisilnega prenehanja,
  • druge zadeve, za katere tako določa zakon (izjeme so naštete v odredbi z dne 13. 11. 2020).

Opozarjamo še, da tudi v tem obdobju stranke in njihovi pooblaščenci za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur. Prav tako še vedno velja, da stranke, njihovi pooblaščenci in druge osebe, ki niso vabljene, lahko pridejo na sodišče samo v času uradnih ur ob predhodni najavi, ki se dogovori preko objavljenih elektronskih naslovov ali telefonskih številk.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Šteje se, da vsak pozna zakon.
Nemo censetur ignorare legem.