zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Sodba v zadevi, vezani na prekinitev prestajanja kazni

datum: 29.10.2018
vir: Vrhovno sodišče

O zahtevi za varstvo zakonitosti, ki sta jo vložila obdolženčeva zagovornika, je Vrhovno sodišče odločalo na seji, opravljeni dne 11. 9 in 11. 10. 2018.

Zahtevi za varstvo zakonitosti je ugodilo in sodbi sodišča prve in druge stopnje razveljavilo ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje pred drugim sodnikom oziroma drugim senatom.

Obsojenčeva obramba je v zahtevi uveljavljala kršitve kazenskega zakona, bistvene kršitve določb kazenskega postopka iz prvega odstavka 371. člena ZKP, kršitve določb kazenskega postopka, ki so vplivale na zakonitost sodne odločbe (razlogi iz 1. do 3. točke prvega odstavka 420. člena ZKP) ter kršitve Ustave Republike Slovenije in Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Temeljni razlog za odločitev Vrhovnega sodišča je bila kršitev procesnega zakona (določbe 258. člena ZKP) v zvezi z nosilnim indicem – najdbo GSR delcev na obsojenčevih rokah, lasišču in obleki ter na več mestih podana kršitev obsojenčeve pravice do obrambe.

Vrhovno sodišče se je ukvarjalo tudi z v zahtevi uveljavljano kršitvijo domneve nedolžnosti in v sodbi navedlo kriterije, ki jih mora izpolnjevati indična sodba, katere bistvo je, da morajo zanesljivo ugotovljeni indici tvoriti sklenjen indični krog.

Odločba Vrhovnega sodišča (zapis PDF)

Kdor ima korist, mora nositi tudi bremena. Jurist Pavel.
Qui habet commoda, ferre debet onera.