zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Višje sodišče v Celju potrdilo odločitev sodišča prve stopnje o izločitvi nezakonito pridobljenih dokazov v zadevi Tekačevo

datum: 11.10.2018
vir: Vrhovno sodišče

V obrazložitvi sklepa višji sodniki poudarjajo, da odredba za hišno preiskavo, v okviru katere so bili dokazi pridobljeni, ne izpolnjuje temeljnega kriterija za njeno veljavnost - to je obrazloženosti.

Hišna preiskava izvedena na podlagi takšne neveljavne odredbe je nezakonita, zato se sodišče pri svojem odločanju na tako pridobljene, četudi ključne dokaze za očitek obtožencu, ne more opreti.

Pritožbeno sodišče svojo odločitev utemeljuje tudi s pojasnilom, da hišna preiskava vedno pomeni poseg v posameznikovo ustavno varovano pravico do zasebnosti, ne glede na to, v kateri fazi postopka je izvedena, zato sme država poseči v zasebnost posameznika le takrat, ko so izpolnjeni vsi za tak poseg v Ustavi in zakonu določeni pogoji. 

Pravo izhaja iz dejstev.
Ex facto ius oritur.