zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

COVL prejel drugo nagrado za najboljši IKT projekt

datum: 14.04.2010
vir: Vrhovno sodišče

Projekt prenove izvršilnih vpisnikov ter odprave sodnih zaostankov na področju izvršbe, je na tekmovanju za najboljši projekt s področja IKT prejel drugo nagrado kot eden najbolj učinkovitih, uspešnih in kakovostnih projektov na področju informatike v letu 2010.

V sklopu 17. konference Dnevi slovenske informatike je danes potekala podelitev nagrade za najboljši projekt s področja IKT za leto 2010, s katero Slovensko društvo informatika spodbuja in promovira inovativnost, uspešnost, učinkovitost ter kakovost projektov na področju informatike.

Letošnjo nagrado je prejelo tudi Vrhovno sodišče RS za prijavljeni projekt prenove izvršilnih vpisnikov ter odprave sodnih zaostankov na področju izvršbe. Nagrado je prevzela začasna predsednica Vrhovnega sodišča RS in vodja evidenčnega oddelka, Alenka Jelenc Puklavec.

Zaostanki na področju izvršbe so v letu 2006 predstavljali dve tretjini vseh zaostankov na okrajnih sodiščih. Na podlagi vzpodbudnih rezultatov informatizacije zemljiške knjige, so na Vrhovnem sodišču odločili, da bo projekt zmanjšanja sodnih zaostankov na področju izvršb temeljil predvsem na prenovi informacijskega sistema izvršb. Glavni rezultat je bila ustanovitev Centralnega oddelka za izvršbo na podlagi verodostojne listine, ki je začel poslovati v 2008 pri Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Cilj projekta je bil dosežen, saj je več kot 90 % vložnih predlogov rešenih v manj kot petih delovnih dneh, med tem ko so predhodno postopki trajali tudi po več mesecev. Delež ugovorov in pritožb, ki je kazalnik vsebinske pravilnosti delovanja sistema, je vseskozi na isti ravni in pri ugovorih ne preseže 12 %, pri pritožbah pa 2 %. Čeprav je v letu 2009 število vlog močno preraslo načrtovani letni obseg 120.000 predlogov in doseglo kar 209.000, učinkovitost sistema pri tem ni bila okrnjena.

Začasna predsednica je povedala, da je ministrstvo za pravosodje sprejelo pobudo vrhovnega sodišča, da se tudi v pritožbenem postopku za COVL uvede koncentracijo pri enem višjem sodišču, kar bo doprineslo k še hitrejšemu in usklajenemu odločanju na področju izvršbe.

Vse pravo obstaja zavoljo ljudi. Hermogenijan.
Hominum causa omne ius constitutum.