zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

S primeri do boljšega razumevanja kazenskih zadev

datum: 22.01.2019
vir: Okrožno sodišče v Ljubljani

Študenti Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru (UM) so ob zaključku semestra pri predmetu Človekove pravice v kazenskem pravosodju, pod vodstvom profesorja dr. Benjamina Flandra, tudi letos obiskali tukajšnje sodišče.

Na vprašanja povezana tako s praktičnim kot teoretičnim vidikom sojenja na področju kazenskega prava, kot so delo sodnika o zadevah v fazi preiskave in glavne obravnave, zagotavljanje načela nepristranskosti sojenja, pravica do naravnega sodnika, značilnosti senatnega sojenja, izkušnje sodnikov s postopki sklepanja sporazumov o priznanju krivde, vloga strank v postopkih in o drugih dilemah, je odgovarjala vodja kazenskega oddelka okrožna sodnica svetnica Deja Kozjek. Sodnica je delo kazenskega sodnika na največjem sodišču v državi predstavila tudi na konkretnih in že zaključenih primerih, s pomočjo katerih so slušatelji dobili še boljši vpogled v razumevanje zadev. Predstavitvi dela in lika kazenskega sodnika ter splošnemu prikazu delovanja ljubljanskega sodnega okrožja, je sledil ogled centralne pravosodne knjižnice in sprehod skozi sodno stavbo s spoznavanjem njene zgodovine.
Poleg študentov pa so konec prejšnjega leta klopi ene od razpravnih dvoran zasedli tudi učenci Osnovne šole Maksa Pečarja iz Črnuč. Vsakodnevno izpostavljeni prometu in nevarnostim v njem, so osnovnošolci aktivno spremljali in sodelovali na obravnavi. Na njej so z igranjem vlog vpletenih strank v postopku in s pomočjo okrožne sodnice svetnice mag. Andreje Sedej Grčar spoznali okoliščine povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Nadvse poučno in vzgojno obravnavo so družno s sodnico zaključili z določitvijo kazni za povzročitelja nesreče.

Foto: Vodja kazenskega oddelka Deja Kozjek ob predstavitvi svojega dela študentom Fakultete za varnostne vede UM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kdor ima korist, mora nositi tudi bremena. Jurist Pavel.
Qui habet commoda, ferre debet onera.