zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Igrani prizor iz razpravne dvorane učencem v poduk

datum: 27.06.2017
vir: Okrožno sodišče v Ljubljani

Ljubljansko okrožno sodišče kot največje sodišče v državi svoja vrata pogosto odpre študentom, dijakom, učencem in otrokom iz vrtcev. Vsem je skupno spoznati delo sodišča, najmlajšim pa tudi izkušnja vživeti se v lik sodnika in biti del dogajanja na (igranem) sojenju.

Tako so učenci 4. in 5. razreda Osnovne šole Spodnja Šiška pred nekaj dnevi napolnili največjo razpravno dvorano sodišča in pozorno prisluhnili obravnavi, na kateri je okrožna sodnica mag. Andreja Sedej Grčar odločala o prometni nesreči. Vinko Volan, ki je bil obtožen kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti je dejal, da je bil zelo pozoren na dogajanje na cesti in med vožnjo ni pisal sms sporočila, kot mu je očitala tožilka Tanja Ahčan, saj tega nikoli ne počne, v vozilu pa ima napravo za prostoročno telefoniranje. Volanu je v bran stopil njegov zagovornik Marko Kosmač. "Ni dokazov, da bi obtoženi storil očitano kaznivo dejanje," je zatrdil, nato pa je priča Petra Nos povedala, da je na poti iz šole pravilno prečkala cesto, ko je pripeljalo vozilo in jo zadelo. “Utrpela sem poškodbe noge in roke ter odrgnino nosu, zaradi česar sem bila dva dneva v bolnici“. Volan je v bolnišnici ni obiskal. „Videl sem obtoženega, da je v eni roki držal volan, z drugo pa mobilni telefon in nekaj pisal,“ je zatem iz prostora za priče izjavil Janez Priča. Tožilki ni preostalo drugega, kot da v končni besedi ponovno povzame obtožbe, da je Volan storil kaznivo dejanje, ker je kritičnega dne uporabljal mobilni telefon med vožnjo in tega ne bi smel, zato je prišlo do prometne nesreče. Zagovornik je pričo posvaril, da ni hodila po pravi strani ceste in v sklepni besedi ponovil neobstoj dokazov. Glavna obravnava se je z dokazovanjem končala in sodnica je po napotitvi strank iz razpravne dvorane ter po posvetu z učenci napovedala razglasitev sodbe. „Obtoženi Vinko Volan je kriv, da je storil prometno nesrečo po 323. členu KZ-1. Izreče se mu denarna kazen v višini 5.000 evrov. Obtoženi je dolžan plačati tudi stroške kazenskega postopka,“ je razsodila. Otroci so se z odločitvijo strinjali, nekaj nejevernim pa je sodnica še pojasnila, da je bila odločitev sprejeta s pomočjo zbranih dokazov in izjav prič, ki morajo govoriti resnico in kaj hitro so se vsi skupaj strinjali, da je tako prav. 

Nihče ni, razen pred Bogom, dolžan obtoževati samega sebe.
Acusare nemo se debet nisi coram Deo.