zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Zgodbe mediatorjev o zgodbah ljudi

datum: 22.05.2017
vir: Okrožno sodišče v Ljubljani

Mirno reševanje sporov je po šestnajstih letih mediacije na ljubljanskem okrožnem sodišču in po osmih letih njenega reševanja pri Višjem sodišču v Ljubljani, našlo pot do strank. Še vedno pa mediacija ostaja premalo znana in prepoznana v širši javnosti. V ta namen sta sodišči s pomočjo mediatorjev na dogodku Dan mediacije prikazali rešitve resničnih situacij s področja dednopravnih, družinskih in gospodarskih sporov.

Predstavnika dveh največjih sodišč v državi, na prvi in pritožbeni stopnji, predsednik ljubljanskega višjega sodišča Anton Panjan in podpredsednica tamkajšnjega okrožnega sodišča mag. Sonja Ilovar Gradišar ugotavljata, da so stranke s takšnim delovanjem sodišč zadovoljne, česar pa pogosto ne obešajo na veliki zvon. To dokazuje tudi stanje na območju celotne države, ko so se stranke s pomočjo mediacije od njene uveljavitve dalje dogovorile v več kot 14 tisoč zadevah. Poleg izražene podpore, je Panjan poudaril tudi pomen postopka za stranke in sodišče na pritožbeni stopnji, Ilovar Gradišarjeva pa je povedala, da je bilo na prvi stopnji z dogovorom doslej rešenih 7.153 zadev. »Mediacija je najbolj razširjena v družinskih, sledijo gospodarski in civilni spori. Skupna uspešnost presega 50 odstotkov, kar je primerljivo s podatki iz tujine,« statistiko zaokrožuje vodja službe za alternativno reševanje sporov ljubljanskega okrožnega sodišča Barbara Levstik Šega. Da so mediacije za državo več kot ekonomsko upravičene, poudarja Mojca Lobnik iz Ministrstva za pravosodje in opozarja na pomembno dejstvo, da je država uspela pridobiti evropska sredstva za promocijo in izvajanje mediacije.

Pobudo za vzpodbujanje ljudi, da poskusijo v postopku, kjer zaupno, prostovoljno, ekonomično in učinkovito iščejo dogovor s pomočjo nevtralne tretje osebe prevzemajo mediatorji, ki so ob tej priložnosti predstavili nekoliko zakrite resnične spore. »Mati in hčerki so po smrti očeta kljub hudemu sporu dosegle dogovor o obsegu zapuščine in nato razdružile vse premoženje. Predvsem pa so iz položaja, ko niso več govorile med seboj in so bile deležne posmeha, dosegle vzpostavitev odnosov, mati pa si je zagotovila varno starost,« dednopravni spor v pritožbi, ko bi zaradi oporekanja dedinj glede obsega zapuščine in dednih deležev prišlo do več pravdnih postopkov in razdruževanja solastnine, opisuje mag. Gordana Ristin. »Ne gre samo za dogovor glede zaupanja otrok v vzgojo in varstvo, stike in preživnino ter razdelitev skupnega premoženja. Onadva sta namreč tista, ki najbolj poznata svoje otroke, njihove potrebe in zato lahko samo onadva najdeta najboljše načine delovanja preoblikovane družine,« na na videz brezupen spor v družini odgovarja dr. Tanja Pia Metelko. Primer stečajne mediacije, ki je novost uvedena z novelo stečajnega zakona iz leta 2013 je predstavil Andrej Razdrih. »Zamislite si, da kupite od podjetja stanovanjsko hišo, pol kupnine plačate v denarju, drugo polovico kupnine (v skladu s pogodbo) tako, da podjetju izročite svoje dvosobno stanovanje. Potem gre podjetje v stečaj, v kupnino noče všteti vašega dvosobnega stanovanja in vas toži. Vmeša se še specifična stranka in kolobacija je popolna,« opisuje spor, kjer na koncu ni bilo poraženca. 
 

 


 

Nihče ni, razen pred Bogom, dolžan obtoževati samega sebe.
Acusare nemo se debet nisi coram Deo.