zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Deset let uspehov COVL-a

datum: 09.04.2018
vir: Okrajno sodišče v Ljubljani

Deset let uspehov COVL-a

 Deset let uspehov COVL-a

 

Letos mineva deset let od ustanovitve uspešnega Centralnega oddelka za verodostojno listino, ki je močno pripomogel k izboljšanju stanja na področju večinskih primerov izvršilnih zadev, to je izvršb na podlagi verodostojne listine. 

 

Kaotični začetki 

Na prelomu tisočletja je bila ena največjih težav slovenskih sodišč neobvladljivo veliko število zadev na vseh pravnih področjih. Z največjimi težavami smo se srečavali na izvršilnih oddelkih, saj je bilo število zadev neobvladujoče, čas reševanja je bil nerazumno dolg, nezadovoljstvo strank postopka pa temu primerno zelo veliko. 

Glede na dejstvo, da je kar 80 odstotkov vseh izvršilnih zadev predstavljala izvršba na podlagi verodostojne listine, je bila posebna pozornost usmerjena prav tja. Dejstvo je bilo, da so izvršilni postopki preveč razdrobljeni, saj se je z njimi ukvarjalo vseh 44 okrajnih sodišč, informacije zunanjih izvornih evidenc so se pridobivale ročno, praviloma preko papirnatih zahtevkov, kar je precej podaljševalo čas reševanja zadeve in povzročalo nepotrebne napake. Večina sodišč ni imela specializiranih uslužbencev in približno 400 ljudi, razdrobljenih po državi, se je ukvarjalo z izvršilnimi postopki. Čas od prejetja predloga za izvršbo na podlagi verodostojne listine do izdaje sklepa o izvršbi je trajal v povprečju šest mesecev, več kot leto dni pa je minilo do končanega postopka. Bistvene razlike so bile tudi med sodišči. 

 

COVL kot dokaz pravilne odločitve 

Rezultat prizadevanj, seveda z namenom izboljšanja stanja, je bila ustanovitev Centralnega oddelka za verodostojno listino (COVL), ki je s svojim delovanjem pričel 1. januarja 2008. Oddelek je bil ustanovljen v okviru Okrajnega sodišča v Ljubljani, njegova lokacija pa je bila na naslovu Zaloška 59. Največje spremembe oz. novosti, ki so bile uvedene, so bile: 

- izključna pristojnost za izvršbo na podlagi verodostojne listine do ugotovitve pravnomočnosti sklepa o izvršbi;

- uvedba obvezne uporabe standardiziranega obrazca predloga za izvršbo na podlagi verodostojne listine;

- možnost elektronskega vlaganja predloga;

- uvedba avtomatizirane obdelave predlogov v informacijskem sistemu. 

Oddelek je kot prvi v državi uvedel izključno elektronski spis ter odpravo vseh sodnih pošiljk preko tako imenovane poštne ceste. 

Oddelek se je v začetku soočal s precejšnjo zadržanostjo, predvsem strokovne javnosti, ter celo s povsem odklonilnimi stališči. Vendar pa je že v prvih mesecih delovanja dokazal, da je uvedba visoko tehnološko organiziranega delovnega procesa povsem varna, predvsem pa za stranke enostavnejša in hitrejša pot. Že v prvem letu je bilo preko 80 odstotkov vseh predlogov za izvršbo na podlagi verodostojne listine vloženih v elektronski obliki, čas reševanja zadev na oddelku pa je znašal dobrih pet mesecev. Oddelek je v poznejših letih povsem presegel pričakovanja in - z mirno vestjo lahko rečemo - navdušil udeležence postopka. Kljub drastičnemu povišanju pripada zadev za več kot 70 odstotkov, je oddelek v vseh letih delovanja vedno v celoti obvladoval pripad in ves čas tudi skrajševal povprečni čas reševanja zadev, ki je v letu 2017 znašal 1,3 meseca. 

 

Nove tehnološke rešitve kriterij uspeha 

Oddelek vedno bolj postaja osrednji dokumentacijski center za nove tehnološke rešitve. Danes je njegova lokacija na naslovu Kersnikova 2, kjer se opravlja digitalizacija vhodnih pisanj tudi za druge oddelke. 

Oddelek je tudi na področju kadrovanja zavezan evropskim smernicam, saj skrbi za ustrezno motiviranost zaposlenih ter redno notranje in zunanje izobraževanje. Prav tako je tudi eden prvih oddelkov, ki je uvedel tako imenovane e-učilnice za vse zaposlene.

 

Dokaz uspeha ne samo zadovoljstvo uporabnikov, temveč tudi evropska nagrada 

Po prehojenih desetih letih delovanja je povsem na mestu zaključek, da je oddelek, predvsem zaradi hitrosti, bistveno pripomogel k izboljšanju plačilne discipline. 

Vrhovno sodišče je za uspešno izveden projekt Centralnega oddelka za verodostojno listino v letu 2010 prejelo eno najbolj eminentnih nagrad, Kristalno tehtnico pravosodja, ki jo podeljujeta Evropska komisija in Svet Evrope za izjemne uspehe na področju civilnega pravosodja.

Zakon ni naklonjen željam razvajenih.
Lex non favet votis delicatorum.