zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Odziv DSS LJ na navedbe glede triažnih postopkov

datum: 01.02.2017
vir: Delovno in socialno sodišče v Ljubljani

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani odločno zavrača namigovanja na nezakonito delo sodišča in na netransparentnost pri dodeljevanju zadev sodnikom na tem sodišču, ki jih v javnosti podaja odvetnik Radovan Cerjak.

Odvetnik Cerjak Delovnemu in socialnemu sodišču v Ljubljani (DSS LJ) je danes na novinarski konferenci očital netransparentnost in nepravilnosti pri delovanju sodišča in dodeljevanju zadev, kar naj bi omogočalo manipulacije postopka. Njegove navedbe ne držijo.

Zadeve individualnih in kolektivnih delovnih sporov, ki so vložene na DSS LJ, se dodeljujejo v skladu s pravili, ki so določena v Sodnem redu. Na sedežu sodišča je bil s 4. 7. 2013 s strani Vrhovnega sodišča RS uveden projekt Triaže, takšni projekti pa potekajo tudi na nekaterih drugih sodiščih. Triaže so namenjene hitrejšemu reševanju zadev in razbremenitvi sodnikov vseh opravil, ki ne predstavljajo sojenja. To pomeni, da se sodniku spis dodeli šele, ko so opravljena vsa predhodna procesna opravila in je zadeva zrela za razpis obravnave.

Kot vodja projekta Triaže je bila določena okrožna sodnica Mirjam Jaklič Petrovič. Njeno delo je usmerjanje, koordiniranje in nadzor triažnih opravil, ki jih opravljajo strokovni sodelavci. Strokovni sodelavci preverjajo pravočasnost tožbe, pooblastila, plačilo sodne takse, popolnost in sklepčnost tožbe itd., torej procesna opravila, ki so potrebna do razpisa glavne obravnave. V tej fazi se opravi tudi postopek mediacije. Če ta ni uspešen, se odredi zaključek Triaže in se zadeva takoj dodeli sodniku.

Način delitve spisov med sodnike je sledeč: spisi se delijo takoj po zaključku Triaže v skladu z določili 160. člena (oz. od 1.1.2017 156. člena) Sodnega reda in Letnim razporedom dela. Sodni spisi se zložijo po abecednem vrstnem redu priimkov toženih strank ter se dodelijo sodnikom po abecednem vrstnem redu njihovih priimkov. Zadeve v skladu s pravili Sodnega reda dodeljujejo vpisničarke in noben sodnik nima vpliva na to, katere zadeve mu bodo dodeljene - ne predsednica sodišča, ne vodja Triaže kot tudi noben drug sodnik ali druga oseba, ker to ni v njihovi pristojnosti.

Pri dodeljevanju zadev veljajo strogo določena pravila in tako nihče ne more vplivati na to, kateremu sodniku bo katera zadeva dodeljena. Ravno ta naključnost, ki določa naravnega sodnika, lahko privede do tega, da v zadevah iste stranke večkrat sodi isti sodnik.

DSS LJ ocenjuje, da se je projekt Triaže izkazal za zelo učinkovitega in je dosegel svoj namen – torej skrajševanje časa sojenja. Sodniki se lahko, ker se v Triaži opravi velik del procesnih opravil, bolj posvetijo sojenju in posledično tudi rešijo več zadev.

V zvezi s prejetimi zadevami, v katerih je stranka JP Ljubljanski potniški promet d.o.o., je DSS LJ v vpisniku preverilo število zadev in njihovo dodelitev sodnikom. Od leta 2001 je bil JP LPP d.o.o. stranka v 38 zadevah (arbitraža ter kolektivni in individualni delovni spori). Praktično vsi sodniki, ki so v tem času sodili na delovnem oddelku na sedežu našega sodišča, so obravnavali zadeve, v katerih je bila ena od strank JP LPP d.o.o. Sodnici Mirjam Jaklič Petrovič je bilo dodeljenih 8 zadev - 1 arbitražna, 4 kolektivni delovni spori in 3 individualni delovni spori. Že zgolj iz tega podatka je razvidno, da navedena sodnica ne odloča v večini zadev, ki so povezane z LPP.

Veliki tatovi pogosto kaznujejo male.
Magni minores saepe fures puniunt.